Desery Przepisy

Truskawkowe tiramisu nad brzegiem oceanu..

Kiedy temperatury dochodzą do 30 stopni, moje myśli automatycznie lądują nad brzegiem oceanu.  Egzotyczne plaże, upał niemiłosierny, kubańska muzyka i zimny deser w pucharku..ale zaraz, przecież tam nie rosną truskawki! Eeee, to ja wracam 🙂

 

Drodzy mężczyźni, jeśli nie wiecie, czego pragną kobiety, podpowiem Wam: świeżych truskawek!Truskawkowe tiramisu najlepiej nadaje się do wprowadzenia w życie powiedzenia:”przez żołądek do serca”.

IMG_3368

 

TRUSKAWKOWE TIRAMISU

(przepis na 6 pucharków)

Składniki:

mus truskawkowy:

300 g truskawek

1 szklanka (200 ml) wody

2 łyżeczki cukru

2 łyżki soku truskawkowego lub likieru truskawkowego

1 galaretka pomarańczowa

mus mascarpone:

250 g serka mascarpone

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

wykończenie:

ok. 200 g truskawek

granola truskawkowa

sok truskawkowy lub likier truskawkowy

 

Wykonanie:

Mus truskawkowy:

Truskawki kroimy na drobne kawałki. Połowę z nich przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i gotujemy kompot na niewielkim ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Dodajemy resztę owoców i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na końcu wlewamy sok (lub likier), mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Mus mascarpone:

Żółtko ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy serek i łączymy wszystko w jednolitą masę. Jeśli nie mamy serka mascarpone albo nie chcemy używać surowego żółtka, można zastąpić mus mascarpone homogenizowanym serkiem waniliowym.

Wykończenie:

Truskawki kroimy na plasterki i układamy wzdłuż ścianek pucharków. Nakładamy do każdego po dwie łyżki musu mascarpone. Wierzch posypujemy granolą i polewamy dwoma łyżkami soku/likieru truskawkowego. Chłodzimy w lodówce około godzinę przed podaniem.

tiramisu truskawkowe
tiramisu truskawkowe
tiramisu truskawkowe
tiramisu truskawkowe