Przepisy Zdrowe słodycze

Żelki owocowe – wersja z mango

Domowe żelki owocowe to nie tylko smaczna i zdrowa słodka przekąska, ale też moc naturalnych witamin. W okresie zimowym warto “bombardować” dzieci witaminą C, dlatego takie żelki są jednym z pomysłów na to, jak wzbogacać dziecięcy organizm w tą oraz inne wartościowe witaminy, mające dobroczynny wpływ na odporność organizmu.

Przepis na domowe żelki już kiedyś publikowałam na blogu. Były to żelki z herbaty, które świetnie sprawdzają się latem. Chciałabym Wam znowu przypomnieć pomysł na wyrób domowych żelków, bo moim zdaniem zdecydowanie warto nauczyć się je robić. W zimie często robimy właśnie żelki owocowe. Można przygotować je z różnych owoców, np. truskawek, jagód, wiśni.. Jeśli mamy zamrożone owoce, trzeba wcześniej rozmrozić. Jeśli macie silikonowe foremki na lód o ciekawych kształtach, na pewno Wam się tutaj przydadzą. Brak foremek nie jest jednak problemem: można masę wylać do płaskiego naczynia i poczekać do stężenia, a następnie wyciąć zwykłymi foremkami do ciastek różne kształty lub po prostu pokroić. Możliwości jest wiele, sami zdecydujcie, co najbardziej Wam pasuje.

Przygotowałam dziś żelki z mango i przy okazji powiem Wam, że nie mogę się nadziwić, jak zaskakująca jest dziecięca natura. Otóż moje dzieci nie lubią owocu mango. Kiedy podaję na stół w kawałkach lub w jakiejś sałatce, zawsze ominą szerokim łukiem. Jeśli jednak użyję mango do przygotowania żelków, te znikają “na pniu” 😉 Nie wiem, czy to magia żelków, czy o co tu chodzi.. ale podobny schemat funkcjonuje też przy innych produktach spożywczych, co z jednej strony wprawia mnie w osłupienie, a z drugiej daje nadzieję, że nie warto się zniechęcać tylko podawać dzieciom w różnych postaciach to, czego nie lubią, bo jest duża szansa, że coś zaakceptują i polubią.

Jak to jest z Waszymi dziećmi, też tak mają?

DOMOWE ŻELKI Z MANGO

Składniki:

1 dojrzałe, słodkie mango (koniecznie musi być dojrzałe!)

1 czubata łyżka żelatyny

2 łyżki miodu lub syropu z agawy (można pominąć)

Uwaga: miód podajemy dzieciom po pierwszych urodzinach.

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Mango kroimy na kawałeczki, miksujemy na mus blenderem, a następnie w razie potrzeby przecieramy przez sito (niektóre owoce mają grube włókna). Do powstałego musu dodajemy miód i żelatynę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Przekładamy do foremek i chłodzimy przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

zelki z mango

facebook

[instagram-feed]