Warzywa zamiast mięsa

Pasztet z soczewicy zielonej i brokuła

Pasztet z soczewicy zielonej i brokuła wniesie wiosenną świeżość na Twój stół i nacieszy oko żywym, zielonym kolorem. Podejmij wyzwanie i zamień tradycyjny, mięsny przysmak na wersję wege!

Co sądzisz o tym, by w najbliższe święta nadać naszym tradycyjnym smakom nieco świeżości i lekkości? Spróbujmy razem zmierzyć się z tym wyzwaniem! Zacznijmy od pasztetu.

Jak zrobić zielony pasztet bez mięsa

Do przygotowania tego pysznego wypieku potrzebujesz: szklankę zielonej soczewicy, jednego brokuła i nieco mrożonego szpinaku. Do tego jeszcze odrobina mąki jaglanej, siemię, sól i majeranek. Niewiele, prawda? Możesz również dodać do środka gotowane jajko, by uzyskać efektowny, wielkanocny akcent. Wystarczy wszystkie składniki ugotować, zmielić i upiec. Prawie tak samo, jak tradycyjny pasztet, z zasadniczą różnicą: ten wypiek robi się dużo szybciej niż ten klasyczny, mięsny.

Nie znajduję żadnego argumentu przeciw, więc nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się do pieczenia! 😉

Jeśli interesują Cię przepisy na pasztety warzywne, wypróbuj przepis na pasztet z selera.

PASZTET Z SOCZEWICY ZIEONEJ I BROKUŁA

przepis na foremkę – keksówkę

Składniki:

  • 200 g (1 szklanka) zielonej soczewicy
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 100 g (4 małe kostki) mrożonego szpinaku
  • 140 g (1 szklanka) mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 3-4 jaja ugotowane na twardo
  • garść ziaren słonecznika

Wykonanie:

Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Uwaga: trzonek brokuła też jest jadalny 🙂 Ten element również gotujemy.

Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i również gotujemy do miękkości (przez około kwadrans). Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody.

Wszystkie te składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu wsypujemy mąkę i siemię lniane, dokładnie mieszamy.

Jajka obieramy i odkrawamy po kawałeczku z przodu i z tyłu, by zlikwidować stożkowe zakończenia.

Połowę gotowej przekładamy do foremki keksówki. Następnie układamy jajka, jedno obok drugiego. Na nie wykładamy drugą część masy. Wyrównujemy wierzch, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce.

[FM_form id=”3″]