Obiad dla dzieci Przepisy Zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów niezbyt często gości na naszych stołach, a szkoda! Jej smak jest o niebo lepszy od znanej nam wszystkim pomidorówki z koncentratu. Warto wypróbować ten przepis, gdy jest sezon a pomidory.

Chyba wszystkie polskie dzieci lubią zupę pomidorową. Każda mama robi ją trochę po swojemu, dzięki czemu ma ona swój niepowtarzalny, “domowy” smak a dzieciaki komplementują, że mama jest najlepszą kucharką 😉

Drogie mamy, mam do Was pytanie: czy próbowałyście kiedyś ugotować dzieciom zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, a nie z koncentratu? W końcówce lata mamy wysyp pomidorów malinowych, które kosztują niewiele i są bardzo aromatyczne, dlatego warto spróbować choć raz zrobić taką właśnie zupę. Moje dzieci pieją z zachwytu, kiedy im podaję tą wersję pomidorówki, choć wcale nie wiedzą, dlaczego tak bardzo im smakuje. Pewnie gdybym im radośnie obwieściła, że robię ją inaczej niż zwykle, to nawet by nie spróbowali.. a tak, to wszyscy są zadowoleni 😉

Jeśli przyjmiecie wyzwanie i postanowicie zmierzyć się z tym przepisem na pomidorową, wybierzcie naprawdę soczyste i dojrzałe pomidory, bo to one gwarantują bogaty smak zupy. Możecie też poeksperymentować z dodatkami: zamiast klasycznego makaronu czy ryżu podajcie zupę np. z domowymi grzankami, które świetnie się tu komponują.

Jak zrobić zupę pomidorową z pomidorów?

Do przygotowania naprawdę pysznej zupy potrzebujemy dojrzałych, krajowych pomidorów. Są one dostępne głównie w sierpniu i wrześniu, kiedy to jest na nie sezon.

Jeśli chcemy ugotować pomidorówkę dla dzieci, wtedy warto obrać pomidory ze skórki. Znam prosty sposób na to: wystarczy naciąć pomidora, włożyć go do gorącej wody, a następnie do zimniej. Po wyjęciu skórka powinna ładnie odchodzić od pomidora i można ją z łatwością zdjąć.

Z poniższego przepisu powstanie gęsta zupa krem. Jeśli chcemy uzyskać zupę o konsystencji przypominającej bardziej klasyczną, klarowną zupę pomidorową, wówczas przepuszczamy ją przez sito.

We Włoszech przygotowuje się często sosy pomidorowe ze świeżych pomidorów. Włosi przecierają sos przez specjalne sitko, które nazywa się “passaverdura” i jest na wyposażeniu w każdej włoskiej, domowej kuchni. W  Polsce takie sitko również można kupić. Trzeba szukać pod nazwą: przecierak do warzyw. Wersja tańsza przecieraka to plastikowa obudowa i sitko ze stali nierdzewnej, np. marki Tescoma – zobacz tutaj. Są też wersje droższe, ale wykonane w całości ze stali nierdzewnej, np. taki przecierak filtracyjny firmy Gefu.

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku

Wykonanie:

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli.

Pomidory obieramy ze skórki: nacinamy górę i dół pomidora na krzyż, a następnie wkładamy na 5 minut do gorącej wody, a następnie do zimnej na kolejne 5 minut. Po tym czasie skórki powinny łatwo odchodzić.

Obrane pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do rondla, gdzie smaży się cebula. Podsmażamy razem około 10 minut, ciągle mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy sól, przykrywamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na gładko.

Na samym końcu dodajemy przyprawy: bazylię i paprykę. Mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Można podać z łyżką śmietany i listkiem świeżej bazylii na środku.

pomidorowa

[FM_form id=”3″]