Kurczak z papryką w rzymskim stylu, czyli Pollo alla romana

IMG_3542

To kolorowe i radosne danie przywróci uśmiech na twarzy każdemu smutasowi przy stole 😉

 

Danie jest bardzo wskazane do ekspozycji na stole w długie i mroźne popołudnia. Ja bardzo lubię wpatrywać się w intensywny kolor papryki, a w szczególności w mix wszystkich kolorów papryk – toż to eksplozja soczystego koloru!

Jest to już ostatni przepis, którym chciałam się z Wami podzielić w ramach wspomnień z kursu “Cooking Classes in Rome” (szczegóły tutaj). Mam nadzieję, że wszystkie zaprezentowane przeze mnie rzymskie przepisy choć odrobinę ubogaciły Waszą znajomość kuchni włoskiej 😉

Zapraszam zatem na pysznego i niezwykle łatwego w przygotowaniu kurczaka:

 

 

KURCZAK Z PAPRYKĄ W STYLU ROMAŃSKIM

(przepis dla 4 osób)

 

Składniki:

1 kg. elementów kurczaka (np. podudzi)

2 ząbki czosnku

3-4 kolorowe papryki

kilka liści laurowych

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 

Kurczaka dokładnie myjemy bod zimną, bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Ząbki czosnku (nie obrane) rozgniatamy nadgarstkiem, dociskając do blatu (nie zdejmujemy skórki, gdyż ma ona właściwości odżywcze i antyoksydacyjne) i podsmażamy je na rozgrzanej patelni z porcją oliwy. Po kilku minutach wyjmujemy czosnek z patelni i wkładamy do niej porcje kurczaka. Obsmażamy dokładnie z każdej strony przez około 10-15 minut, często obracając.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na oliwie przez około 5 minut.

Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też liście laurowe. Wsypujemy paprykę i całość zapiekamy w temp. 180 C stopni przez około 30-40 minut.

Można też zamiast zapiekania dusić mięso z papryką na patelni.

kurczak z papryką w stylu romańskim

 

kurczak z papryką w stylu romańskim

 

kurczak z papryką w stylu romańskim

facebook

Praktyczny gadżet:

Jeśli chcecie szybko usunąć gniazda nasienne z papryki, jednocześnie nie uszkadzając jej w całości, możecie użyć takiego sprytnego wycinaka. Niezwykle pomysłowy gadżet! Drylownicę do papryki marki WMF Profi Plus do kupienia TUTAJ:

wycinak srodka papryki

2 Comment

  1. Podoba mi się to danie! 🙂 Kolorowe i smaczne 🙂

  2. Wisznia says: Odpowiedz

    Cieszy mnie to bardzo 🙂

Dodaj komentarz