Tagliatelle w sosie śmietanowo-brokułowym

Obiad z makaronem w roli głównej najczęściej przygotowuję wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie. Mam kilka ulubionych kompozycji smakowych, które wykorzystuję naprzemiennie. Chcę się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na jedno z ulubionych makaronowych dań naszej rodziny. Na szczęście nie muszę dzieciom przemycać brokuła, bo jest on u nas w pełni akceptowanym warzywem i jest chętnie zjadany na wszystkie sposoby. W tym sosie smak brokuła jest nieco inny, jednak bardzo smaczny i wart wypróbowania. Danie to mimo swej prostoty jest bardzo sycące. Zapraszam Was zatem na wege obiad w jasnozielonym kolorze:)

 

 

TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-BROKUŁOWYM

Składniki:

1 op. makaronu tagliatelle

1 duży brokuł

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła klarowanego

300 ml śmietany 18%

1 łyżka startego Parmezanu

sól do smaku

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie na półtwardo (al dente).

Brokuła myjemy i gotujemy również w lekko posolonej wodzie na półmiękko, przez około 5-7 minut. Następnie wyjmujemy i siekamy na drobne kawałeczki.

Na patelni rozgrzewamy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy czosnek (nie dłużej niż minutę, uważając żeby się nie przypalił) i dodajemy posiekanego brokuła. Podsmażamy 2-3 minuty, a następnie wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy Parmezan i doprawiamy solą do smaku.

Sos śmietanowo-brokułowy mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

tagliatelle

 

facebook

One Reply to “Tagliatelle w sosie śmietanowo-brokułowym”

  1. Do makaronu z brokułami dodaję jeszcze ser pleśniowy np. lazur – idealnie dopełnia smak brokułów. Bardzo fajna strona. Właśnie zrobiłam ciasto z truskawkami (z Twojego przepisu na najprostsze ciasto – rzeczywiście genialny przepis! Dziękuję. Dorota

Dodaj komentarz