Makaron z tuńczykiem i cukinią – szybki, wakacyjny obiad

Makaron z tuńczykiem i cukinią to smaczny pomysł na wakacyjny obiad zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy na wyjeździe. Na campingu, w ośrodku wypoczynkowym czy w innym miejscu, w którym nie ma czasu ani warunków na stanie przy kuchni i gotowanie. Przygotowanie tego dania zajmuje nie dłużej, niż kwadrans. Składniki można zabrać ze sobą albo kupić w lokalnym warzywniaku. Tanio, szybko i smacznie!

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ

Składniki:

1/2 opakowania dowolnego makaronu (u mnie kokardki)

1 duża cukinia

1 mała cebula

1 puszka tuńczyka

1 ząbek czosnku

szczypta oregano, bazylii

sól

olej do smażenia

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje przygotowujemy sos:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na oleju, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Cukinię kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i całość smażymy jeszcze jakieś 7-8 minut. Doprawiamy ziołami i solą. Na końcu mieszamy ugotowany makaron z powstałym sosem i.. gotowe 🙂

makaron z tuńczykiem

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

2 Replies to “Makaron z tuńczykiem i cukinią – szybki, wakacyjny obiad”

  1. Dziękuję za inspirację 🙂 Szybko, zdrowo i pysznie. U mnie w wersji z makaronem razowym i dodatkowo z awokado i natką pietruszki.

    1. Wspaniałe dodatki! Również muszę wypróbować w tej konfiguracji 🙂

Dodaj komentarz