makaron z tuńczykiem
Dania rybne Makarony Przepisy

Makaron z tuńczykiem i cukinią – szybki, wakacyjny obiad

Makaron z tuńczykiem i cukinią to smaczny pomysł na wakacyjny obiad. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy na wyjeździe, gdy nie ma czasu ani warunków na stanie przy kuchni i gotowanie. Przygotowanie tego dania zajmuje nie dłużej, niż kwadrans. Składniki można zabrać ze sobą albo kupić w lokalnym warzywniaku. Tanio, szybko i smacznie!

Wyjazdy wakacyjne to wydarzenia, na które czekamy cały rok 🙂 Mało kto chce na takim wyjeździe tracić czas na długie i wykwintne gotowanie. Jeśli szukasz pomysłów na szybkie obiady w wakacje, to koniecznie zabierz ze sobą tuńczyka w puszce. Pomoże on stworzyć Ci nie tylko dania obiadowe, ale też sycące sałatki. To mój “must have” każdego letniego wyjazdu.

Makaron z tuńczykiem – danie fit

Dania z makaronem kojarzą nam się z tuczącymi, tłustymi, kalorycznymi obiadami. Jednak wcale nie musi tak być! Jeśli wybierzemy np makaron pełnoziarnisty i dodamy do niego lekkie składniki, zamiast ciężkiego sosu śmietanowego, wówczas uzyskamy danie fit, które nasyci i odżywi, a przy tym nie doda nam niepotrzebnych kalorii. Takimi lekkimi dodatkami mogą być właśnie warzywa oraz ryby, w tym właśnie tuńczyk w puszce.

Podczas wakacji robię też często makaron z tuńczykiem na zimno. Polecam Wam gorąco ten przepis na sałatkę z tuńczyka z makaronem.

Teraz już zapraszam Was na lekki makaron z tuńczykiem i cukinią:

makaron z tuńczykiem

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ

(przepis na 2-3 porcje)

Składniki:

  • 1/2 opakowania dowolnego makaronu (u mnie kokardki)
  • 1 duża cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano, bazylii
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje przygotowujemy sos:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na oleju, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Cukinię kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i całość smażymy jeszcze jakieś 7-8 minut. Doprawiamy ziołami i solą. 

Na końcu mieszamy ugotowany makaron z powstałym sosem i.. gotowe 🙂

makaron z tuńczykiem i cukinią

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania.

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe