Bez glutenu Chleb i Bułki Przepisy

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej to wypiek, który nie wymaga wielu czynności w trakcie przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz zagniatać ciasta ani nie masz ręki do zakwasu, to ten przepis jest dla Ciebie!

Pieczenie chleba w domu nie uchodzi za czynność łatwą, choć według mnie niesłusznie. Wszystko bowiem zależy od przepisu, z jakiego skorzystamy. Od upieczenia tradycyjnego chleba jeszcze większą trudność przysparza wypiek chleba bezglutenowego. Mąki pozbawione glutenu, który odpowiada za elastyczność w cieście są dosyć suche i uzyskanie wilgotnego miąższu wymaga użycia pewnych “nawilżających” dodatków, z których ja preferuję ziemniaki. Mój przepis na taki chleb bezglutenowy z dodatkiem ziemniaków znajdziecie tutaj.

Jeśli chodzi o mąkę gryczaną, to sytuacja wygląda zupełnie inaczej: jest ona jedną z tych mąk bezglutenowych, z których wypieki wychodzą dużo łatwiej i są właśnie wilgotne, jednak nie zawsze jest ona wybierana ze względu na swój charakterystyczny, gryczany smak, który potrafi znacząco wpłynąć na smak wypieku. Ja jednak ją bardzo lubię! Robię z niej na przykład pyszne naleśniki gryczane z tego przepisu.

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe

Bezglutenowy chleb bez mąki

Tym razem jednak postanowiłam porwać się na wypiek, który od dawna mnie interesował: chodzi o chleb z kaszy gryczanej niepalonej. To dość intrygujący przepis na chleb, ponieważ nie zawiera on żadnej mąki, a jedynie kaszę gryczaną niepaloną. Co więcej: nie zawiera też zakwasu, drożdży ani sody – czyli żadnych spulchniaczy. Brzmiało bardzo ciekawie, ale ja podeszłam do tego eksperymentu z pewną dozą powątpiewania, czy aby na pewno ten chlebek się uda i czy będzie pulchny, a nie zakalcowaty.

Piekłam ten chleb, relacjonując Wam to na moim instagramie oraz w relacjach na Facebooku. Okazało się, że wszelkie obawy były niepotrzebne i zostały całkiem rozwiane, bo ten nietypowy chleb gryczany wyszedł fantastycznie: nie dość, że wyrósł, pięknie się upiekł, to jeszcze smakuje wspaniale – jak znany nam wszystkim chleb pszenno-żytni na zakwasie, z wyczuwalnym smakiem kaszy gryczanej, ale nie dominującym. Dlatego bardzo Wam ten przepis polecam!

Dodam jeszcze, że przepis ten znajdzie się w moim najnowszym e-booku: “Prosto i pysznie, bez glutenu i bez laktozy”. Jeśli potrzebujecie inspiracji, co jeść na diecie bezglutenowej, albo po prostu chcecie urozmaicić swoje codzienne menu o sprawdzone, proste ale i zaskakujące przepisy, to zapraszam do zapisu na listę oczekujących. Wówczas na pewno nie przegapicie daty premiery, którą planuję na 30 października.

Nie przedłużając, przedstawiam Wam przepis na chleb z kaszy gryczanej niepalonej, według którego piekłam. Lekko go zmodyfikowałam, dodając swoje ulubione przyprawy, ale możecie użyć też innych – tych, które lubicie, lub całkiem je pominąć.

chleb z kaszy gryczanej

BEZGLUTENOWY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 700 ml wody przegotowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku*
  • 1/2 łyżeczki oregano*
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju

*Przyprawy są opcjonalne – można dodać, ale nie trzeba. Jak kto lubi 🙂

Wykonanie:

Najważniejsza czynność w tym przepisie to namoczenie kaszy, o odpowiedniej porze. Zatem pierwszego dnia wieczorem kaszę płuczemy, przesypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia przez noc i cały kolejny dzień, aż do wieczora – czyli przez 24 godziny.

Trzeba pamiętać o tym, że nad ranem i w ciągu dnia, kiedy nasza się namacza, należy ją kilkukrotnie przemieszać łyżką. Na powierzchni wody może utworzyć się piana, a woda zgęstnieje. Tak ma być 🙂 Generalnie kasza z godziny na godzinę powinna coraz bardziej pęcznieć i wchłaniać wodę.

Wieczorem dnia kolejnego, czyli (po upływie 24 godzin) przystępujemy do zmiksowania kaszy blenderem. Jednak wcześniej sprawdzamy, jak wygląda poziom wody. Woda powinna tylko przykrywać kaszę (jak na zdjęciu niżej). Jeśli wody jest więcej, należy ją odlać.

pieczemy chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Miksujemy blenderem kaszę z wodą, w której się namaczała. Powstanie nam ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Z wyglądu trochę przypomina zakwas na chleb. Do ciasta dodajemy sól, przyprawy oraz ziarna. Dokładnie mieszamy.

Foremkę keksówki smarujemy olejem oraz posypujemy płatkami owsianymi (można też wyściełać formę papierem do pieczenia, ale ja tego nie robię). Przelewamy ciasto, a następnie wkładamy foremkę do zimnego piekarnika na noc.

chleb gryczany

W tym czasie ciasto nam wyrośnie. Po wyrośnięciu posypujemy jeszcze wierzch płatkami owsianymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C stopni przez 1,5 godziny. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.

chleb z kaszy gryczanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe