Pieczywo to produkt, za którym chyba najbardziej się tęskni na diecie bezglutenowej. Postanowiłam zmierzyć się z kilkoma przepisami na chleb bez glutenu i w efekcie wypracowałam własny, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić.

Testowałam, eksperymentowałam, mieszałam ciasto i piekłam. Nie wszystkie wypieki mi się udały, ale ostatecznie udało mi się wypracować prosty w wykonaniu przepis, którym mogę się z Wami podzielić. Wiem, że poszukujecie nieustająco sprawdzonych przepisów na chleb bezglutenowy, dlatego nie mogło zabraknąć takiego przepisu na moim blogu! 🙂

Użyłam mieszanki mąk: ryżowej, ziemniaczanej, sojowej i z ciecierzycy. Można jednak ograniczyć się do trzech rodzajów: zamiast sojowej użyć więcej mąki z ciecierzycy lub użyć mąki gryczanej, owsianej i również będzie ok!

O czym należy pamiętać piekąc chleb bezglutenowy:

Ciasto będzie klejące i wodniste, a nie zwarte jak w przypadku chleba z mąki pszennej. Smak nie będzie identyczny jak w klasycznym, pszennym wypieku, ale będzie zbliżony. Kolor: lekko żółty, miodowy.

W przepisie tym udało mi się zachować sprężystość i wilgotność klasycznego chleba.m.in. poprzez dodatek gotowanych ziemniaków.

Jeśli lubisz kwaśny posmak w chlebie, możesz dodać octu balsamicznego.

Jeśli uda Ci się upiec chleb z tego przepisu, będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu.

Chleb bezglutenowy

CHLEB BEZGLUTENOWY

Przepis na dwie foremki keksówki

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki sojowej (można zastąpić mąką gryczaną, owsianą, z ciecierzycy itp)
  • 30 g mielonego siemienia lnianego
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 litr letniej wody
  • 100 ml oleju
  • 100-120 g ugotowanych ziemniaków (ok. 2 szt)

Wykonanie:

Wszystkie mąki przesypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki sypkie: sól, drożdże i siemię lniane. Mieszamy.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do mąki. Wlewamy wodę i olej. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ręką ciasto. Powinno być klejące i raczej rzadkie.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, do każdej wlewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez godzinę. Kroimy po wystudzeniu.

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bez glutenu i bez laktozy