Bez glutenu Naleśniki Przepisy

Naleśniki gryczane ze świeżymi pomidorami i parmezanem

Smak tych naleśników przywodzi na myśl upalne, włoskie lato. Nadzienie pełne świeżych pomidorów z dodatkiem parmezanu to jak dla mnie najbardziej wykwintna prostota. Naleśniki gryczane świetnie się nadają do dań wytrawnych ze względu na swój wyczuwalny, gryczany posmak. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia i mam nadzieję, że zachęcę Cię do nich również 🙂

Eksperymenty z mąką gryczaną zaczęłam w momencie, gdy musiałam nauczyć się gotować bez glutenu. W tamtym czasie zaczęłam odkrywać ze zdziwieniem, ile mąk bezglutenowych istnieje na rynku i jak bardzo potrafią się od siebie różnić: nie tylko wyglądem czy walorami smakowymi, ale też ceną. Mąka gryczana do najtańszych nie należy, ale z pewnością warto w nią zainwestować 🙂

Mąka gryczana bardzo dobrze współgra z innymi mąkami, jeśli chcemy upiec chleb bezglutenowy. Jest też świetna właśnie w naleśnikach, ale nie polecam jej w naleśnikach na słodko – zbyt mocno narzuca się jej „wytrawny” smak. Proporcje na ciasto naleśnikowe wypracowałam metodą prób i błędów. Dostajesz ode mnie gotowy i sprawdzony przepis 🙂

Jeśli jesteś mamą dziecka, które jest na diecie bezglutenowej to mam dla Ciebie informację: właśnie rozpoczęły się zapisy na kurs online BEZGLUTENOWA DIETA DZIECIAKA.

Bezglutenowa Dieta Dzieciaka to autorski kurs mój oraz Agnieszki Piskała-Topczewskiej – dietetyczki i specjalistki żywienia, którą możesz kojarzyć z ekranu tv. Obie postanowiłyśmy przygotować sprawdzone kompendium wiedzy, po to by żaden rodzic nie musiał już na nowo przecierać szlaków i podążać krętymi ścieżkami początków diety bezglutenowej. Agnieszka potrafi w prosty sposób wyjaśnić zawiłości dietetyczne, przy tym – co ważne – bazuje na sprawdzonej, medycznej wiedzy. Ja zaś mam już swoje wypróbowane „patenty” na dania bezglutenowe, którymi z przyjemnością się podzielę 🙂 Więc jeśli jesteś w miejscu, w którym czujesz, że przydałoby Ci się wsparcie we wdrażaniu diety bezglutenowej u swojego dziecka, to serdecznie Cię zapraszamy! 🙂

Zapisz się już dziś na listę oczekujących, a otrzymasz zniżkę w dniu startu kursu, który rusza już w czerwcu. zapisz się klikając TUTAJ.

To tyle z ogłoszeń, teraz już zapraszam Cię na zapowiadane naleśniki 🙂

NALEŚNIKI GRYCZANE ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I PARMEZANEM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

nadzienie:

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 100g parmezanu (ja używam też zamiennie sera Dziugas w płatkach)

Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem w misce, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem, a następnie pieczemy naleśniki, podpiekając z obu stron.

Przygotowujemy farsz: pomidory kroimy w kostkę, dodajemy bazylię, solimy.

Nadziewamy naleśniki, nakładając porcję pomidorów, a następnie posypując serem. Zawijamy naleśnika z tym farszem i podsmażamy jeszcze z obu stron przed podaniem, tak aby ser w środku rozpuścił się, a naleśnik stał się lekko chrupiący.

Można podać dodatkowo do naleśników sos czosnkowy, wykonany z jogurtu naturalnego, ząbka czosnku i szczypty oregano.

Smacznego! 🙂

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bez glutenu i bez laktozy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie