3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci

krem-z-burakow

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne produkty, takie jak np. grzyby, a ostry barszcz czy smażony karp nie należą do dań, które dzieci chętnie jedzą. Zastanawiałam się co tu zrobić, by się nie narobić (tj. nie gotować specjalnie osobnych dań dla dzieci), a nakarmić całą rodzinę w wigilijny wieczór. Wymyśliłam takie trzy proste dania, które nawiązują składnikami do tradycji i można je wykonać przy okazji gotowania dań „dla dorosłych”. Jest więc oszczędność czasu i pewność, że najmłodsi też czynnie wezmą udział w konsumpcji.  Oto one:

Zamiast barszczu z uszkami – krem z buraków z sokiem malinowym

Dzieci lubią zupy krem, czemu więc nie wykorzystać tego w święta? 🙂 Krem z buraków można zrobić przy okazji gotowania tradycyjnego barszczu. Kiedy w garze bulgocze już wywar buraczany, wyjmujemy z niego 3 ugotowane buraki i jedną marchewkę. Zalewamy 2-3 chochelkami wywaru i uzupełniamy szklanką wody. Dodajemy łyżkę stołową domowego soku malinowego i całość miksujemy na jedwabisty krem. Gotowe! Taki krem można podać np. z łyżką śmietany lub z ziemniakami.

Zamiast pierogów z kapustą i grzybami – pierogi z suszoną śliwką

Przy okazji lepienia tradycyjnych pierogów czy uszek można zrobić pierogi z suszoną śliwką. Wystarczy kupić suszone śliwki bez pestek (mogą być kalifornijskie) i zawinąć je w pierogowe cisto, bez żadnych dodatków. Te suszone owoce są jak najbardziej związane z bożonarodzeniową tradycją, a podane w pierogach mają szansę zachwycić najmłodszych smakoszy. Do takich pierogów można podać śmietankę czy po prostu polać masłem.

Zamiast smażonego karpia – paluszki rybne

Smażysz na wigilię płaty karpia? Dwa-trzy z nich obierz ze skóry, pozbądź się ości i zmiel w maszynce do mięsa. Dzięki temu zabiegowi zmielone zostaną też niewielkie ości, których nie widać na pierwszy rzut oka. Dla pewności możesz tę czynność powtórzyć. Do masy rybnej wbij jajko, dodaj soku z cytryny, soli i pieprzu. Uformuj zgrabne wałeczki, a następnie opanieruj i usmaż tak, jak tradycyjnego karpia. Dzieci zwykle bardzo lubią paluszki rybne, a przygotowując je z karpia umożliwisz im poznanie smaku tej tradycyjnej świątecznej ryby.

paluszki-w-srodku

 

 

Czy Wy też przygotowujecie na wigilię coś specjalnie dla dzieci? Pochwalcie się swoimi pomysłami! 🙂

 

facebook

 

 

1 Comment

  1. Krem z buraków z sokiem malinowym – rewelacja!

Dodaj komentarz