Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku!

Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” –  świetnie wieńczy dzieło.

Przepis znalazłam w Magazynie “Kuchnia” (nr 1-2001) i cytuję go w większości w oryginale (wprowadziłam niewiele drobnych modyfikacji).

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

(przepis na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

 

Składniki:

25 dkg mąki pszennej

9 łyżek dobrego kakao (70%)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dkg białego cukru

20 dkg brązowego cukru

2 jajka

½ szklanki maślanki (ja używam też śmietany 12%)

1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego

125 g masła

½ łyżeczki soli

kilka kropel aromatu waniliowego

40 dkg wiśni, świeżych lub mrożonych

 

Na polewę:

150 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki kremówki

 

Wykonanie:

Mieszamy w misce składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką, wanilią i brandy.

Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól, podgrzewamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników, ciągle mieszając. Dodajemy też jajka z maślanką i dalej ucieramy jeszcze parę minut, aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia wyściełamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 190 C stopni.

Na dno formy wysypujemy świeże lub rozmrożone wiśnie, zalewamy je ciastem. Pieczemy 25-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy i odwracamy, zdejmujemy papier. Naszym oczom ukażą się piękne wiśnie, zatopione w czekoladowym cieście 🙂

Przygotowujemy polewę: kremówkę rozgrzewamy razem z czekoladą połamaną na kawałeczki (ja podgrzewam w mikrofalówce), następnie całość energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie piękna, lśniąca masa. Polewamy nią wierzch ciasta. Ciasto można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

ciasto tuż po upieczeniu.

ciasto idealne na święta.

 

18 Replies to “Ciasto czekoladowe z wiśniami”

  1. Takie ciacho to ja bym codziennie mogla jeść ,pozdrawiam.

  2. Szczerze mówiąc, to ja też 🙂

  3. Mmm, pysznie wygląda 🙂 Połączenie wiśni i czekolady zawsze się sprawdza 🙂

  4. Zgadzam się 🙂

  5. robie je wlasnie juz drugi raz…jest mega pyszne!:-)

    1. Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje 🙂 Ja też piekę je bardzo często, trudno zapomnieć ten smak..

  6. Czy na pewno piecze sie tylko pół godziny? moje po tym czasie jest nadal surowe w środku

  7. Tak, pół godziny wystarcza, ponieważ nie jest ono grube. Być może użyłaś mniejszej formy? W razie czego zawsze możesz potrzymać w piekarniku kwadrans dłużej, nic się nie stanie.

  8. Ja zrobiłam to ciasto w okrągłej formie i piekłam 50min. Wyszło naprawdę pyszne – wilgotne i puszyste 🙂

  9. Chciałam zapytać czy wiśnie rozmrożone mają być dobrze odsączone ? Cisto wygląda bardzo smakowicie 🙂

    1. Tak, trzeba odsączyć nadmiar wody. Polecam, ciasto warte upieczenia 🙂

      1. Dziękuję. Będę piekła z córkami na święta 🙂

  10. Śliczne ciasto.. takie wilgotne 🙂 Zjadłabym!

  11. 25 g mąki?! Czy to aby nie za mało nawet jak na taką małą foremkę?

    1. 25 dkg = 250 gramów.

  12. Ciasto pychota 🙂 piekłam już kilka razy. Jednak zawsze bardziej wyrasta na środku i pęka. Zastanawiam się czy u pani też tak jest?

    1. Z wierzchu może pękać, ale po upieczeniu można zawsze ciasto obrócić tak, żeby to co od spodu było na górze i już będzie gładkie 😉 Ja tak robię! A jeśli chodzi o nierówne pieczenie, to może być kwestia piekarnika. Można spróbować upiec w innej foremce niż zwykle, to też czasem pomaga.Pozdrawiam serdecznie 🙂

      1. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz