Ciasta i Ciastka Przepisy

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku!

Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” –  świetnie wieńczy dzieło.

Ciasto z tego przepisu robiłam już wiele razy i ostatnio wprowadziłam kilka modyfikacji, by m.in. zmniejszyć ilość cukru i odjąć mu nieco kalorii. Zapraszam na przepis 🙂

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

(przepis na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

Składniki:

250 g mąki pszennej

100 g kakao gorzkiego do wypieków (70%)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g cukru

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego

100 g masła

kilka kropel aromatu waniliowego

400 g wiśni, świeżych lub mrożonych

szczypta soli

Na polewę:

150 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Mieszamy w misce składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce ucieramy jajka z jogurtem i wanilią.

Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól, podgrzewamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników, ciągle mieszając. Dodajemy też jajka z maślanką i dalej ucieramy jeszcze parę minut, aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia wyściełamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 190 C stopni.

Na dno formy wysypujemy świeże lub rozmrożone wiśnie, zalewamy je ciastem. Pieczemy 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy i odwracamy, zdejmujemy papier. Naszym oczom ukażą się piękne wiśnie, zatopione w czekoladowym cieście 🙂

Przygotowujemy polewę: kremówkę rozgrzewamy razem z czekoladą połamaną na kawałeczki (ja podgrzewam w mikrofalówce), następnie całość energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie piękna, lśniąca masa. Polewamy nią wierzch ciasta. Ciasto można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

ciasto tuż po upieczeniu.

 

18 Comments

  1. Tak, pół godziny wystarcza, ponieważ nie jest ono grube. Być może użyłaś mniejszej formy? W razie czego zawsze możesz potrzymać w piekarniku kwadrans dłużej, nic się nie stanie.

  2. Ciasto pychota 🙂 piekłam już kilka razy. Jednak zawsze bardziej wyrasta na środku i pęka. Zastanawiam się czy u pani też tak jest?

    1. Z wierzchu może pękać, ale po upieczeniu można zawsze ciasto obrócić tak, żeby to co od spodu było na górze i już będzie gładkie 😉 Ja tak robię! A jeśli chodzi o nierówne pieczenie, to może być kwestia piekarnika. Można spróbować upiec w innej foremce niż zwykle, to też czasem pomaga.Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: