To nietypowe danie świąteczne przypadnie do gustu przede wszystkim najmłodszym członkom rodziny. Banalnie proste w wykonaniu pierogi z suszonymi śliwkami polecają się na Wigilię, ale też na co dzień, jako zdrowy obiad.
Suszone śliwki są jednym ze świątecznych smaków, jednak raczej znajdziemy je w kompocie, niż w pierogach. Ja postanowiłam przełamać ten zwyczaj i kiedyś, kilka lat temu, przygotowałam eksperymentalne pierogi z suszonymi śliwkami dla dzieci, jako alternatywę dla pierogów z ciężkostrawnym farszem. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę: dzieci zajadały ze smakiem i prosiły o dokładki. Od tamtej pory co roku robię takie pierogi na kolację wigilijną.
Jednak takie pierogi możesz przygotować również w zwykły dzień, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Jeśli w szafce kuchennej znajdziesz suszone śliwki, nie wahaj się ich włożyć do pierogów 😉 Śliwki suszone mają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim wspaniale regulują trawienie, są bogate w błonnik i.. po prostu są pyszne! 😉
PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
na farsz:
- suszone śliwki bez pestek, po jednej na pieroga
na omastę:
- rozpuszczone masło
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na płaski placek, a następnie wykrawamy szklanką okręgi.
Na środek każdego okręgu dajemy po jednej śliwce. Każdy okrąg dokładnie zalepiamy, łącząc brzegi.
Zagotowujemy wodę w garnku, solimy i wrzucamy pierogi (można wlać odrobinę oleju, by pierogi się nie sklejały).
Wyjmujemy pierogi, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masłem.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]