Szukasz pomysłu na bezglutenowy tort urodzinowy dla dziecka, które preferuje kwaśne i wyraziste smaki? Mam dla Ciebie przepis na tort o orzeźwiającym smaku lemoniady, którą dzieci przecież uwielbiają! 🙂
Jeśli miałaś okazję uczestniczyć w urodzinach dla dzieci, wyprawianych dla większej liczby małych gości to pewnie już zauważyłaś, że niektóre dzieci albo nie przepadają za tortami. Wynika to z różnych względów, czasem po prostu tort jest dla dzieci za mdły w smaku i za ciężki. Dzieci, tak jak i my, dorośli, mają wyraźnie określone preferencje smakowe.
Jeśli chcesz przygotować tort bezglutenowy dla dzieci, które właśnie takie wyraźne smaki lubią, to dobrze jest przełamać jego słodki smak kwaśnym i tym samym nadać mu wyrazistości.
Przygotowałam dzisiaj przepis na tort bezglutenowy o smaku cytrynowym, który nie zawiera żadnych owoców. Owoce w torcie właśnie przełamują słodycz, ale w tym przypadku nie jest to konieczne, bo sam tort jest kwaskowaty. Jest to więc dobra opcja również dla tych dzieci, które preferują tort bez owoców.
W przepisie wykorzystałam bezglutenowy krem z mascarpone i bitą śmietaną, który u nas zawsze się sprawdza. Jeśli jednak szukasz pomysłu na krem bez laktozy, sprawdź TEN PRZEPIS .
Bezglutenowy tort “Lemoniada” zrobiłam na bazie biszkoptu bezglutenowego z użyciem jajek oraz mąk: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej – to mój ulubiony zestaw mąk, który często wykorzystuję do pieczenia bezglutenowego. Ten biszkopt smakuje wyśmienicie i w mojej ocenie niczym nie odbiega w smaku od tego klasycznego, na mące pszennej.
Wierzch tortu ozdobiłam mini piankami marshmallow oraz białą czekoladą, którą również umieściłam w kremie, w jednej warstwie. Bardzo dobrze wkomponowały się w smak tortu.
BEZGLUTENOWY TORT CYTRYNOWY “LEMONIADA”
Składniki:
na biszkopt bezglutenowy:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej (ok. 35 g)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki cukru pudru (ok. 450 g)
na krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 130 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie fixu do śmietany lub 1 łyżeczka żelatyny
nasączenie tortu:
- sok z 2 cytryn
- 500 ml wody przegotowanej
- 2 łyżki cukru
- 2-3 listki świeżej mięty
dodatki:
- 1 tabliczka czekolada
- pianki marshmallow (opcjonalnie)
- ozdobne kropeczki z białej czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczynamy od biszkoptu: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania doajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze chwilę. Następnie wsypujemy kolejno mąki, przesiewając przez sitko, by nie zniszczyć piany. Mieszamy trzepaczką, szpatułką lub ostatecznie mikserem na najniższych obrotach.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy zimną kremówkę oraz dodajemy cukier i mascarpone. Ubijamy do momentu, aż uzyskamy konsystencję kremu. Następnie dodajemy fix do śmietany lub żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku ( przestudzoną) i ubijamy krótko, przez ok. minutę. Na samym końcu wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ubijamy również krótką chwilkę, tylko do połączenia składników.
Przygotowujemy nasączenie: wodę, sok z cytryny, cukier i miętę mieszamy w dzbanku – powinna powstać z tego lemoniada.
Tabliczkę białej czekolady kruszymy na drobne kawałeczki.
Wystudzony biszkopt kroimy w poprzek, na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy. Nasączamy połową lemoniady. Następnie wykładamy połowę kremu, rozsmarowujemy równo po powierzchni. Na to wykładamy rozkruszoną białą czekoladę. Przykładamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy pozostałą lemoniadą. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę tortu i ozdabiamy dodatkami.
Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
[FM_form id=”9″]