Zakwas z buraków przydaje się nie tylko do barszczu. To też niesamowity napój, który wspiera układ odpornościowy organizmu. Zobacz, jak zrobić ten prosty eliksir zdrowia.
W lutym w ramach akcji Kalendarz Smaków jednym z bohaterów tygodnia będzie burak. To według mnie mocno niedoceniane warzywo, które ma tak wiele właściwości wspierających nasze zdrowie! W dodatku jest tanie i dostępne dla absolutnie każdego. Chcę spróbować w tym tygodniu zaprezentować Wam jego niewątpliwe walory smakowe, w różnych przepisach z burakiem w roli głównej. Zaczynam od jednego z ważniejszych przepisów buraczanych, a będzie to:
Zakwas z buraczków
Zakwas buraczany to płyn, który powstanie w wyniku kiszenia buraków. O ile sok z kiszonych ogórków jest dość popularnym napojem i nie dziwimy się, gdy ktoś po niego sięga, o tyle zakwas buraczany jest już mniej popularny. Jednak naprawdę warto się do niego przekonać, bo ma ogromnie dużo prozdrowotnych właściwości. Z tego względu jest m.in. jednym z głównych elementów diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej.
Niezwykłe właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas z buraków to napój dla osób, które chcą podbudować swoją odporność oraz poprawić wydolność organizmu. Skutecznie wspomaga też odchudzanie.
Zakwas buraczany to bomba witaminowa. Zawiera w sobie witaminy: A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. Jest to także skarbnica potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Co ważne, zakwas z buraków to naturalny probiotyk, który zawiera bakterie kwasu mlekowego. Wytwarzają się one w procesie fermentacji. To właśnie te dobre bakterie mają niebagatelny wpływ na poprawę odporności organizmu. Wspierają też florę bakteryjną jelit i pomagają w procesie trawienia. Ma działanie krwiotwórcze, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Buraki najzdrowiej jeść na surowo, a szczególnie w wersji ukiszonej. Mają dużą w sobie zawartość żelaza i silne działanie antynowotworowe.
Czy potrzebujecie jeszcze więcej argumentów, by zrobić swój zakwas? 🙂
Zakwas buraczany do picia – przeciwwskazania
Mimo ogromu zdrowotnych właściwości, zakwas z buraków nie jest napojem dla każdego. Powinny na niego uważać osoby, które mają problemy z ciśnieniem, ze względu na zawartość soli w zakwasie. Zanim zaczniemy regularnie pić zakwas, warto skonsultować się ze swoim lekarzem i upewnić się, czy jest on dla nas wskazany.
Zakwas z buraków do picia – ile pić?
Nie ma tak naprawdę sztywnych wytycznych odnośnie ilości, w jakiej warto spożywać ten napój. Najczęściej można spotkać rekomendacje picia pół szklanki dziennie, najlepiej na czczo.
Jak zrobić zakwas z buraków
Nastawienie takiego zakwasu jest prostsze, niż może się wydawać. Do przygotowania zakwasu buraczanego potrzebujemy: wyparzony słój lub naczynie kamionkowe, obrane, surowe buraki, czosnek i przyprawy oraz solankę.
Solankę przygotowujemy w proporcjach podobnych, jak do wszystkich innych kiszonek, czyli: 1 litr wody + 1 płaska łyżka soli kuchennej. Solanka powinna być zrobiona na bazie wody przegotowanej i mieć temperaturę pokojową.
Zakwas z buraków można przygotować w słoju lub w przeznaczonej do tego beczce kamionkowej. Trzeba pamiętać jednak o tym, by buraki były dociśnięte. Powinny znajdować się całkowicie pod solanką. By tego dokonać, można do słoja włożyć po prostu szklankę. Jeśli kisimy w beczce kamionkowej, wówczas warto zaopatrzyć się w specjalny kamień dociskowy.
Zakwas jest gotowy do picia już po 3-4 dniach od nastawienia. W trakcie fermentacji na powierzchni może zbierać się piana. Należy ją zdjąć wyparzoną łyżką.
Ten sam zakwas można wykorzystać również jako składnik barszczu czerwonego. Należy go jednak dolać do przestudzonego barszczu, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne właściwości zakwasu.
Zakwas buraczany
(przepis na słój 2-litrowy)
Składniki:
- 600 g obranych buraków
- 1/2 główki czosnku
- 5 listków laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 litry przegotowanej wody
- 2 płaskie łyżki soli
Wykonanie:
Buraki kroimy na mniejsze części. Główkę czosnku przekrawamy na pół (lub obieramy połowę ząbków).
Warzywa przekładamy do wyparzonego słoja lub naczynia kamionkowego. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Przygotowujemy solankę: przegotowaną wodę mieszamy z solą. Woda powinna mieć temperaturę letnią.
Tak przygotowaną solanką zalewamy buraki. Dociskamy szklanką, talerzykiem lub kamieniem, tak by buraki znalazły się pod powierzchnią. Odstawiamy na blacie kuchennym na minimum 3-4 dni. Po tym czasie zakwas powinien już być gotowy do picia. Smacznego! 🙂
[FM_form id=”9″]