Pizza z burakiem to dość nietypowe połączenie, ale gwarantuję Wam, że udane! Jeśli szukasz nowych pomysłów na pizzę bez mięsa, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chcę ograniczyć ilość mięsa w diecie mojej i mojej rodziny, dlatego ciągle poszukuję nowych smaków. Zależy mi, by smaki te nawiązywały do ulubionych potraw moich i mojej rodziny, bo w ten sposób mają szansę zadomowić się u nas na dłużej.
To kolejny przepis na buraka w naszym cyklu sezonowym: “Kalendarz Smaków“. Burak jest u mnie jednym motywów przewodnich lutego.
Pizza z burakiem
Jednym z moich ulubionych rodzajów pizzy jest pizza z prosciutto crudo i rukolą. Szukając rozwiązań bezmięsnych pomyślałam, że spróbuję przygotować podobną pizzę, jednak użyję do niej zamiast szynki parmeńskiej – pieczonego buraka. Tak też zrobiłam i nie żałuję! 🙂
Szukając informacji na temat buraków na pizzy odkryłam, że ten sposób jej przyrządzania jest już praktykowany przez innych i taką pizzę można spotkać w menu niektórych pizzerii.
Pizza z burakiem i kozim serem
Ser kozi bardzo pasuje do buraków. Często pojawia się w przepisach na sałatki z gotowanym czy pieczonym burakiem. W pizzeriach znajdziemy najczęściej właśnie taką wersję pizzy z burakiem, w połączeniu z kozim serem. Ja jednak za kozim serem nie przepadam, dlatego w moim przepisie użyłam dwóch rodzajów sera: mozzarelli i sera feta. Jeśli jednak lubisz ser kozi, możesz śmiało wykorzystać go w poniższym przepisie, zastępując fetę i mozzarellę.
Jak upiec buraki?
By zrobić taką pizzę z burakiem, najlepiej użyć buraka pieczonego (choć i z burakiem gotowanym przepis się uda, ale z pieczonym będzie smaczniejsza). Warto upiec sobie buraki wcześniej, na przykład rano lub dnia poprzedniego.
Buraki wyszoruj, włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180C stopni przez 60-90 minut, w zależności od tego, jak duże są buraki Upieczone buraki wystudź i cienko obierz ze skórki. Gotowe! 🙂
Pieczone buraki przydadzą się nie tylko do pizzy, ale też do sałatek czy po prostu do obiadu.
[FM_form id=”9″]
PIZZA Z PIECZONYMI BURAKAMI
(przepis na 2-3 pizze o średnicy około 20 cm)
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 szklanki oliwy, np. oliwy z oliwek lub z pestek winogron
nadzienie:
- 2-3 upieczone buraki
- 100 g sera feta
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- ok. 50 g świeżej rukoli
- 2 łyżka oliwy
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 400 ml ciepłej wody. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na kwadrans, by zaczyn rozpoczął pracę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oregano. Mieszamy. Wlewamy zaczyn i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie zwarte i elastycznie. Zostawiamy pod przykryciem na ok. godzinę, do wyrośnięcia.
Buraki i mozarellę kroimy w plastry.
Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Odrywamy kawałek wyrośniętego ciasta, formujemy na blasze płaski okrąg (Lekko przyklepujemy i rozciągamy powierzchnię ciasta, by uformować okrągły kształt).
Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka. Układamy na niej plastry buraka oraz mozarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C stopni przez ok. 10 minut, aż pizza się zrumieni na brzegach.
Upieczoną pizzę wyjmujemy, przekładamy na talerz. Na blachę kładziemy kolejny kawałek ciasta i powtarzamy pieczenie. Jeśli chcemy upiec wszystkie 3 pizze na raz, możemy od razu włożyć 2 blachy, lub skorzystać z blach do pizzy ze stojakiem.
Przed samym podaniem pizzę posypujemy świeżą rukolą oraz pokruszonym serem feta.
[FM_form id=”3″]