Przepis na ten pyszny pasztet z selera przyda się wszystkim tym, którzy może i za selerem nie przepadają, ale za to gotują rosół z jego dodatkiem. Zarówno selera, jak i pozostałe warzywa potrzebne do przygotowania pasztetu możemy ugotować przy okazji, właśnie robiąc rosół. Jest to pasztet bezglutenowy i bezlaktozowy.
Wege pasztet z selera, kaszy gryczanej i warzyw to danie, które można podać zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno.
Jak zrobić pasztet z selera
Mój pasztet z selera bazuje na gotowanych warzywach, które najprościej ugotować na przykład przy okazji robienia rosołu (choć oczywiście można je też ugotować po prostu w wodzie). W skład pasztetu wchodzą bowiem: seler, marchewka i kawałek kapusty. Kiedy planuję ten pasztet, dorzucam nieco więcej selera do rosołu. Rosół zyskuje na wartości, a ja mogę zużyć warzywa. Najcześciej przecież seler z rosołu idzie w odstawkę i nie bardzo wiadomo, co z nim zrobić.
Mój przepis na pasztet z selera zawiera też suszone pomidory oraz żurawinę. Pasztet bez tych dodatków miałby bardzo delikatny smak, a ja lubię, gdy smaki się przełamują i są wyraziste. Jeśli jednak zależy Wam na przygotowaniu łagodnego pasztetu, wówczas można te dodatki pominąć.
Wszystkie ugotowane składniki pasztetu mielę w maszynce do mielenia mięsa. Można jednak użyć też blendera, jednak trzeba pamiętać, by nie zmielić warzyw na papkę. Powinny to być bardzo drobne kawałki.
[FM_form id=”3″]
Ten pyszny pasztet z selera świetnie sprawdzi się w roli obiadu, na ciepło. Wówczas warto podać go z sosem pieczarkowym, który dopełni smaku. Na zimno pasztet będzie dobrze współgrał na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym. Taki sos robi się bardzo prosto: wystarczy kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i odrobiną oregano lub majeranku. Można też podać pasztet z sosem Tzatziki – przepis dostępny tutaj.
Takie pasztety warzywne warto jeść zimą, bo wtedy jest właśnie sezon na warzywa korzeniowe, które zebrane zostały jesienią i zimują w przechowalniach. Zerknij do mojego artykułu na temat tego, co warto jeść w styczniu.
WEGE PASZTET Z SELERA
Składniki:
- 2 selery (korzeń)
- 3 marchewki
- 3 brukselki lub plaster białej kapusty
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 60 g suszonych pomidorów z zalewy
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1-2 łyżki oleju
Wykonanie:
Selera obieramy, kroimy w ćwiartki. Marchewki również obieramy. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa: selera i marchewkę oraz dwa nie obrane ząbki czosnku (jeden ząbek odkładamy na później), a także brukselkę lub kapustę. Gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut).
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paski.
Ugotowane warzywa wyjmujemy na talerz. Ząbki czosnku wyjmujemy z łupin. Warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. To samo robimy z ugotowaną kaszą i podsmażoną cebulką.
Powstałą masę mieszamy. Dodajemy świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz: jajko, żurawinę, mąkę owsianą, sól i majeranek. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy łyżką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C stopni przez godzinę.
Smacznego 🙂
[FM_form id=”3″]