zimowa sałatka z selera
Przepisy Sałatki

Zimowa sałatka z selerem i cykorią

Sałatka z selerem to pyszna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy na kolację. Może być też bogatą wersją surówki do obiadu. Skomponowałam ją z dostępnych obecnie zimowych warzyw i sałat, więc jest to propozycja na zdrowe danie sezonowe, pełne witamin!

Seler korzeniowy nie ma zbyt wielu zwolenników. Uchodzi za mało smaczne warzywo, jednak warto dać mu szansę i wypróbować go w różnych przepisach, ponieważ jest niezwykle cennym warzywem.

Nie dość, że zawiera dwa razy więcej witaminy C co cytrusy, to jeszcze jest bogaty w inne ważne witaminy. Znajdują się w nim m.in. witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i tym samym m.in. odpowiadają za nasze dobre samopoczucie. Jest to również bogate źródło fosforu – seler ma go najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych.

W najbliższych dniach będę proponować Wam przepisy z selerem w roli głównej, bo według mnie jest to obecnie bardzo niedoceniane warzywo. Dziś przedstawiam propozycję na sałatkę z surowym selerem, ale pojawią się tez przepisy z selerem w wersji pieczonej i gotowanej.

Sałatka z selera – o czym warto pamiętać

Przygotowując sałatkę z surowego selera trzeba pamiętać, iż po przekrojeniu i obraniu szybko sinieje. Warto więc skropić go sokiem z cytryny tuż po przygotowaniu.

Seler bardzo dobrze komponuje się w surówkach z owocami, np. z ananasem, jabłkiem czy gruszką, a także świetnie współgra z orzechami.

Przygotowałam dzisiaj przepis na sałatkę, która pozwala wyeksponować selerowe walory. Skomponowałam ją z warzyw, które mają sezon w zimie, a dokładnie w styczniu. Są to: roszponka, cykoria i burak. Dodałam do niej też ziarna prażonego słonecznika, a smak podkręciłam serem feta. Ta sałatka to istna bomba witaminowa, więc spróbujcie jej choć raz w sezonie zimowym. Jeśli chcesz sprawdzić, jakie jeszcze warzywa mają sezon w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu na temat tego, co warto jeść w styczniu.

[FM_form id=”3″]

Zimowa sałatka z selerem i cykorią

Składniki:

  • 2 cykorie
  • 200-250 g roszponki
  • 1/4 (ćwiartka) korzenia selera
  • 2 buraki
  • 1 duża gruszka
  • 100-150 g sera feta
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Roszponkę i cykorię dzielimy na mniejsze cząstki, przekładamy do miski. Końcówkę cykorii możemy pokroić w plastry (białe kółeczka na zdjęciu).

Selera obieramy u ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach, po czym od razu mieszamy z sokiem z cytryny.

Buraka kroimy na plastry, które możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy i również kroimy w plasterki.

Ser feta kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku przez 10 minut lub na suchej patelni, do zrumienienia.

W osobnej misce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę i sól.

Układamy sałatkę: do misek (lub do jednej dużej miski) kładziemy roszponkę i cykorię. Następnie układamy plastry buraka i gruszki, dodajemy wiórki selera i fetę. Posypujemy rodzynkami i ziarnami słonecznika. Całość polewamy sosem z octu balsamicznego. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego! 🙂

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]