Czekolada na gorąco kojarzy nam się z czymś pysznym i troszkę zakazanym w diecie – przecież ma tyle kalorii. Jednak w dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce na każdy produkt! Dlatego taka czekolada też będzie mile widziana, a nawet wskazana! 🙂
Gorąca czekolada potrafi rozgrzać w mroźne dni. Jednak troszkę się jej boimy ze względu na kaloryczność. Ja Wam powiem jedno: nawet filiżanka takiej czekolady nie zaszkodzi, jeśli zaserwujemy ją sobie na przykład po szaleństwach na śniegu lub po zimowym spacerze.
Czekoladę na gorąco przygotowujemy na bazie gorzkiej czekolady oraz gorzkiego, jakościowego kakao do wypieków. To prawdziwie cenne produkty dla naszego zdrowia! Ziarna kakaowca zawierają wiele różnorodnych związków, które wspierają nasz organizm na różnych polach: pomagają w procesach myślowych, poprawiają koncentrację, wzmacniają serce i dodają energii.
Wiele osób wie, że gorzka czekolada zawiera dużo magnezu. Jednak nie wszyscy wiedzą, że dzięki zawartym w niej flawonoidom zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zakrzepów, a także ma właściwości obniżające ciśnienie. Gorzka czekolada wpływa więc pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
Przy zakupie gorzkiej czekolady trzeba zwrócić uwagę na jej jakość. By korzystać z jej dobroczynnego działania, powinniśmy wybierać czekoladę o zawartości minimum 70% kakao.
Jak zrobić gorącą czekoladę
By przygotować czekoladę do picia, należy podgrzać mleko ze śmietanką i dorzucić do niego połamaną czekoladę wraz z kakao. Niektórzy przygotowują ją, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Ja jednak uważam, że nie jest to potrzebne. Równie dobrze można czekoladę wrzucić od razu do rondelka, porządnie zamieszać rózgą i gotowe! 🙂
Jeśli chcemy przygotować gorącą czekoladę w wersji mniej kalorycznej, możemy pominąć w przepisie śmietankę kremówkę i użyć samego mleka. Gdy zależy nam na przygotowaniu napoju w wersji wegańskiej lub bez laktozy, wówczas można użyć mleka roślinnego.
Poniższy przepis na gorącą czekoladę możemy urozmaicić, dodając do napoju ulubione przyprawy: cynamon, wanilię czy goździki. Każdy może znaleźć swój ulubiony smak! 🙂
CZEKOLADA NA GORĄCO
(przepis na 5 porcji)
Składniki:
- 800 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%)
- 30 g kakao do wypieków (min. 70%)
- 50 g cukru
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku razem ze śmietanką. Gdy już jest ciepłe, dorzucamy połamaną czekoladę i cukier. Intensywnie mieszamy rózgą, aż wszystkie składniki się połączą.
Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika, przelewamy do filiżanek i od razu podajemy. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
[FM_form id=”3″]