Tort jagodowy

torcik

Całkiem niedawno obchodziłam podwójną osiemnastkę i z tej okazji przygotowałam tort, w którym wykorzystałam jagody ze słoiczków (przepis tutaj). Jagody idealnie sprawdziły się w tym torcie. Jedząc go miło było sięgać smakowitymi wspomnieniami do lata, co przy obecnym mrozie było dużą przyjemnością. Myślę, że do przygotowania tortu można też użyć jagód mrożonych, należałoby je jednak wcześniej rozmrozić i ewentualnie dosłodzić masę, bo jagody w słoiku przechowywane są w cukrze i same w sobie są dość słodkie. Nie zmienia to faktu, że to jedne z najzdrowszych owoców i warto je jeść właśnie zimą, kiedy panuje okres wzmożonych infekcji. Jagody to naturalne lekarstwa, wspomagające m.in. leczenie układu oddechowego.

Kto ma ochotę na kawałeczek? 🙂

tort-jagodowy

TORT JAGODOWY

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki kaszy manny

krem + obłożenie:

500 g serka mascarpone

400 +200 ml śmietanki kremówki 30%

100 g + 2 łyżki cukru pudru

150 g jagód z zalewy

100 ml zalewy jagodowej ze słoiczka

1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

wiórki kokosowe

świeże borówki amerykańskie

 

Wykonanie:

biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy. Gdy białka są już ubite dodajemy do nich cukier, po łyżce, a następnie żółtka, jedno po drugim. Odstawiamy mikser. Do ubitej piany partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kaszą manną i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy biszkopt i pieczemy w temp. 170 C stopni przez około pół godziny, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

krem:

Do misy miksera wlewamy zimną kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubijamy przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładki krem. Odstawiamy mikser. Do kremu wsypujemy partiami borówki i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie wlewamy partiami zalewę i również delikatnie, ostrożnie mieszamy. Powstały krem jagodowy dzielimy na 2 części.

Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Zapinamy obręcz tortownicy, wkładamy pierwszy blat. Smarujemy porcją kremu jagodowego i przykrywamy drugim blatem, który następnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy drugą partię kremu jagodowego i przykrywamy ostatnim blatem.

obłożenie tortu:

do misy miksera wlewamy 200 ml kremówki i 100 g mascarpone. Dosypujemy 2 łyżki cukru pudru i ucieramy przez 4-5 minut, aż powstanie śmietankowy krem. Smarujemy nim boki i wierzch tortu, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Na środku układamy borówki amerykańskie. Możemy udekorować też różyczkami z kremu, wyciśniętymi przez rękaw cukierniczy.

Gotowy tort chłodzimy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

torcik-jagodowy

facebook

Dodaj komentarz