To pyszna i zdrowa pasta do kanapek, którą możesz przygotować razem z dzieckiem. Pasta z awokado z jajkiem i tuńczykiem jest niezwykle odżywcza i pomaga polubić nie tylko awokado, ale też ryby.
Kiedy dzieci się nudzą, można dać im coś do “dziobania” w kuchni. Przykładowo, takie avocado zmiażdżyć widelcem, albo zaproponować zabawę w ostateczne starcie z jajkiem ugotowanym na twardo, które należy rozkruszyć w drobny mak.. Dziecko szczęśliwe i matka również: ma mniej do krojenia.
Dziś taki właśnie przepis Wam polecam: pastę z awokado z jajkiem można wykonać na trzy pary zwinnych rączek. Będzie przy tym kupa śmiechu i mnóstwo zdrowego jedzenia.
Dlaczego warto? Przede wszystkim dla jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem jest awokado. Warto wykorzystywać ten owoc w różnych przepisach, bo wtedy zwiększamy szansę na to, że w którejś wersji dziecko polubi ten niezwykle wartościowy owoc. Drugim cennym składnikiem w tej paście jest tuńczyk – jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, więc mamy tutaj mocne zestawienie!
PASTA Z AWOKADO Z JAJKIEM I TUŃCZYKIEM
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado
- 1 puszka tuńczyka dobrej jakości (w sosie własnym)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku (można pominąć lub zastąpić np. szczypiorkiem)
- sok z 1/2 cytryny
- garść świeżo ściętego szczypiorku lub zielonej cebulki
- sól do smaku
Wykonanie:
Miąższ avocado wydrążamy łyżką, a następnie dokładnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy z sokiem z cytryny. Jajka kroimy w drobną kostkę albo też rozgniatamy widelcem, dodajemy do avocado. Dodajemy także odciśniętego z zalewy tuńczyka oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany). Na końcu solimy i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
[FM_form id=”3″]