W Twojej lodówce zalega nie zjedzona wędlina, którą prawdopodobnie jutro wyrzucisz do kosza? Zatrzymaj się chwilę i pomyśl, czy nie można by jej użyć jeszcze dzisiaj do jakiegoś pysznego dania. Nie wiesz, jak ją spożytkować? Oto trzy moje propozycje na dania obiadowe z wykorzystaniem dowolnej wędliny.
Z raportu “Tesco dla szkół” MillwardBrown 2014 wynika, że ze wszystkich produktów spożywczych najwięcej wyrzucamy właśnie wędlin. Wszyscy znamy jajecznicę na boczku czy tosty z szynką, w których można zużyć nadmiar wędlin. Jednak istnieje też sporo dań obiadowych z wędliną w roli głównej, o których nie zawsze pamiętamy, gdy mamy w lodówce za dużo szynki czy boczku. Przedstawiam Wam dziś trzy pomysły na tego typu potrawy. Znacie, lubicie? Może macie swoje sprawdzone przepisy na dania z wędlinami? Podzielcie się przepisem w komentarzu.
- PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z BOCZKIEM
Niezwykle smaczne danie, które robi się bardzo szybko. Najlepiej smakują z dodatkiem boczku, ale można użyć też innej wędzonki.
Składniki:
100 g kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
2 jajka
50 gr tartego parmezanu
2-3 łyżki mąki
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowaną, zimną kaszę wsypujemy do miseczki. Wbijamy jajka, dodajemy parmezan, kostki boczku, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąki, by masa nie była zbyt rzadka. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. KOTLET SZWAJCARSKI CORDON BLEU
Szwajcarski kotlet przypomina trochę de vollaie’a, jest nadziewany serem żółtym i szynką. Ja przygotowuję je w taki sposób, że do środka dodaję ser krojony w słupki. W klasycznej wersji są to plastry.
Składniki ( na 4 porcje):
4 plastry schabu
8 plasterków sera żółtego (zamiast plastrów mogą być słupki)
4 plastry szynki
sól i pieprz do smaku
panierka: mąka, jajko, bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko na kotlety, solimy i pieprzymy. Następnie układamy nadzienie: plaster sera, plaster szynki i znowu plaster sera. Jeśli przygotowujemy je z sera pokrojonego w słupki, wówczas zawijamy ser w szynkę. Następnie zwijamy kotlety w rulony i spłaszczamy je, dociskając lekko zawartość. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor, kilkukrotnie obracając je na patelni, by dobrze się usmażyły w środku i ser lekko się rozpuścił. Podajemy na ciepło, choć dobrze smakują też na zimno, pokrojone w plastry (jak rolada).
3. GULASZ WARZYWNY NA WĘDZONCE
Bardzo pożywne danie, które trochę przypomina w smaku fasolkę po bretońsku, zawiera jednak zamiast fasoli soczewicę i dodatkowo jeszcze warzywa. Do przygotowania możemy użyć dowolnej wędliny w kawałku, pokrojonej w kostkę (szynka w plastrach raczej się tu nie sprawdzi).
Składniki:
ok. 100g wędzonej wędliny (może być też więcej, jeśli mamy)
1 marchew
1 kalarepa
1 cebula
2 świeże pomidory
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
4 łyżki zielonej soczewicy
1 szklanka sosu pomidorowego
1 szklanka bulionu
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w rondelku przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę i kalarepę obieramy i również kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do wywaru. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy i rzucamy do rondelka. Na końcu wsypujemy soczewicę. Całość mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy moc palnika na mniejszą i gotujemy pod przykryciem przez 40 minut, raz po raz mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania dolewamy sos pomidorowy i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło.
[FM_form id=”3″]