Co nam się kojarzy z wielkanocnym stołem? Przede wszystkim słodkie baby i jajka. A gdyby tak..jedno upiec w drugim?
Kiedy zobaczyłam tę osobliwość pierwszy raz, pomyślałam: jak to jest możliwe? Upiec babeczkę w..skorupce od jajka? Okazuje się, że to dość proste. Może to być świetny pomysł na żarcik wielkanocny dla domowników: stawiamy jajeczka na śniadanie, każdy obiera swoje i.. woooow! Śniadanko jednak na słodko 🙂
W przepisie opisałam dokladnie każdy z etapów przygotowania jejeczek. Gdyby ktoś miał jeszcze jakie pytania czy watpliwości – zapraszam.
BABECZKA Z JAJECZKA
(przepis na około 8 sztuk)
Składniki:
8 jajek (jedno jajko z zawartością, reszta tylko na skorupki)
120 g mąki
¼ lyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
szczpta soli
100 g cukru pudru
65 g masła, pokojowa temperatura
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel ekstraktu waniliowego
60 ml kwaśnej śmietany
Wykonanie:
1. Przygotowanie skorupek:
8 jajek myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. W każdym jajku robimy mały otworek za pomocą korkociągu (spokojnie, skorupka nie pęknie) i przez tę dziurkę wylewamy zawartość jajka. (Jedno jajko przelewamy do osobnej miski, reszta nie będzie nam już potrzebna w tym przepisie). Puste skorupki delikatnie płuczemy i wkładamy do zimnej, osolonej wody na pół godziny. Po tym czasie wykładamy skorupki na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę i zostawiamy do wysuszenia.
2. Przygotowanie ciasta:
Jajko, masło i cukier ucieramy na białą, puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i esencję waniliową, ucieramy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce mieszamy skladniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy do masy, mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając.
3. Wypełnianie skorupek ciastem:
Do foremek na babeczki wkladamy po kawałku folii aluminiowej (pomoże nam utrzymać jajka w pionie). Do folii wkładamy skorupki, dziurką do góry. Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem. Upewnijmy się, że końcówka rękawa mieści się w dziurce w skorupce. Wówczas będzie nam łatwiej napełniać (ja użyłam rękawa z końcówką do nadziewania). Napełniamy skorupki do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez ok. 20 minut. Podczas pieczenia ze skorupek wypłynie nam trochę ciasta, to normalne. Należy ten nadmiar zebrać, skorupkę delikatnie oczyścić.
To już wszystko! 🙂 Smacznego!
Moje inspiracje:
Pomysł podpatrzyłam na stronie cupcakeproject.com