Sezon truskawkowy to czas, w którym sobie mocno folgujemy pod względem słodkości. Przecież nic tak wybornie nie smakuje, jak wypieki ze świeżymi truskawkami! 🙂 Oto moja propozycja na szybki i efektowny deser, który spodoba się szczególnie najmłodszym babeczkom 😉 Efektowna dekoracja sprawia, że babeczki te mogą z powodzeniem zastąpić tort na urodzinowym przyjęciu dla dzieci.
Foremki pochodzą ze Sklepu RadosnaKuchnia.pl
BABECZKI TRUSKAWKOWE Z CZEKOLADĄ
(przepis na ok. 20 małych babeczek)
Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
oraz:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 niewielkich truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy masło, jajka i mleko i mieszamy tylko tyle, aby składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy kawałeczki truskawek i mieszamy jeszcze 2-3 minuty.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na babeczki lub muffinki i pieczemy w temp. 175 C stopni przez 25 minut. Upieczone studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch każdej babeczki, a następnie maczamy w niej truskawkę i „przyklejamy” na środku babeczki. Tak udekorowane babeczki odstawiamy jeszcze na około kwadrans, by czekolada zastygła.