Dzisiaj mieszam w garach słowiańską energię i południowy temperament. Zapewniam, że stworzą razem wybuchowy duecik..
Proponuję Wam skorzystać z dobrodziejstw kuchni “po sąsiedzku”: kuchnia rosyjska i kuchnia kresowa to nieprzebrane skarby smakołyków. Placki z kaszy gryczanej to jedna z odmian blinów, wywodzących się z kuchni wileńskiej. Samo słowo “blin” oznacza właśnie placek. Jeśli można wprowadzić na wielkanocny stół ciasto francuskie, to czemu nie postawić obok wileńskiego blina? Będzie niezły fusion 🙂
Dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny… Cudowna pogoda za oknem..na innych kontynentach 😉 Na przykład w Ameryce Południowej, skąd przyjechało do mnie moje avocado. Proponuję Wam teraz uruchomienie wyobraźni i przeniesienie się myślami w zielone latino- chaszcze 🙂 Pomoże Wam w tym intensywne wpatrywnie się w kolor pasty z avocado – to działa!
PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z AVOCADO I JAJKIEM
(przepis na około 8 sztuk)
placuszki:
100 g kaszy gryczanej, ugotowanej
2 jajka
50 g tartego parmezanu
2-3 łyżki mąki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
pasta z avocado:
1 dojrzałe avocado
sok z ½ cytryny
2 jajka gotowane
½ małej cebulki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
placuszki:
Ugotowaną, zimną kaszę wsypujemy do miseczki. Wbijamy jajka, dodajemy parmezan, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąki, by masa nie była zbyt rzadka. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
pasta z avocado:
Avocado przekrawamy na pół i wybieramy łyżką miąższ do miseczki. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, by nie zmieniło koloru i miksujemy blenderem na gładką masę. Jedno jajko przekrawamy na pół, oddzielamy białko od żółtka. Żóltko dodajemy do masy z avocado i rozgniatamy widelcem. Białko oraz cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i również dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Drugie jajko kroimy na plasterki. Na każdy placek kładziemy łyżkę pasty z avocado, a na wierzch dajemy plasterek jajka.