Dzisiaj mieszam w garach słowiańską energię i południowy temperament. Zapewniam, że stworzą razem wybuchowy duecik..
Proponuję Wam skorzystać z dobrodziejstw kuchni “po sąsiedzku”: kuchnia rosyjska i kuchnia kresowa to nieprzebrane skarby smakołyków. Placki z kaszy gryczanej to jedna z odmian blinów, wywodzących się z kuchni wileńskiej. Samo słowo “blin” oznacza właśnie placek. Jeśli można wprowadzić na wielkanocny stół ciasto francuskie, to czemu nie postawić obok wileńskiego blina? Będzie niezły fusion
Dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny… Cudowna pogoda za oknem..na innych kontynentach Na przykład w Ameryce Południowej, skąd przyjechało do mnie moje avocado. Proponuję Wam teraz uruchomienie wyobraźni i przeniesienie się myślami w zielone latino- chaszcze
Pomoże Wam w tym intensywne wpatrywnie się w kolor pasty z avocado – to działa!

PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z AVOCADO I JAJKIEM
(przepis na około 8 sztuk)
placuszki:
100 g kaszy gryczanej, ugotowanej
2 jajka
50 g tartego parmezanu
2-3 łyżki mąki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
pasta z avocado:
1 dojrzałe avocado
sok z ½ cytryny
2 jajka gotowane
½ małej cebulki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
placuszki:
Ugotowaną, zimną kaszę wsypujemy do miseczki. Wbijamy jajka, dodajemy parmezan, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąki, by masa nie była zbyt rzadka. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
pasta z avocado:
Avocado przekrawamy na pół i wybieramy łyżką miąższ do miseczki. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, by nie zmieniło koloru i miksujemy blenderem na gładką masę. Jedno jajko przekrawamy na pół, oddzielamy białko od żółtka. Żóltko dodajemy do masy z avocado i rozgniatamy widelcem. Białko oraz cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i również dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Drugie jajko kroimy na plasterki. Na każdy placek kładziemy łyżkę pasty z avocado, a na wierzch dajemy plasterek jajka.


