Proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe brownie bezglutenowe! Nawet nie czuję, że mi się rymuje..bo obecnie czuję wyłącznie obłędny zapach czekoladowego wypieku 😉
Rozpędziłam się w tych bezglutenowych przepisach, ale mam wrażenie, że jednak takich dań nigdy za wiele. Nawet jeśli nikt z nas nie będzie miał być na diecie, to takie urozmaicenie zawsze w cenie! (co ja mam z tymi rymami, no nie wiem..) To bezglutenowe brownie powstało z potrzeby chwili: (“maaaamoo, zrób deser na kolację!”) i weszło z przytupem do naszego domowego menu. Robi się je prosto, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc już nie będę dłużej nawijać, tylko przejdę od razu do konkretów:
BROWNIE BEZGLUTENOWE
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
5 łyżek gorzkiego kakao do wypieków
2 jajka
1 szklanka mleka ryżowego (lub innego, dowolnego)
1/2 szklanki wybranej słodyczy: cukru, miodu, ksylitolu..
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sody)
1/4 szklanki oleju rzepakowego
esencja waniliowa
Wykonanie:
Kaszę płuczemy, lekko solimy i gotujemy w podwójnej ilości wody (w tym wypadku w 2 szklankach). Powinna się ugotować pod przykryciem na sypko (nie mieszamy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu studzimy kaszę i przesypujemy do miski.
Do kaszy dodajemy pozostałe składniki: jajka, kakao, mleko ryżowe, esencja waniliowa, proszek do pieczenia i olej. Wszystko blendujemy kilka minut. Długość blendowania generalnie zależy od tego, jak bardzo rozdrobnioną kaszę chcemy mieć w naszym brownie. Moim domownikom nie przeszkadzają wyczuwalne ziarna kaszy, więc nie spędzam nad tym blendowaniem dłużej niż 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez godzinę.
[FM_form id=”9″]