Ciasta i Ciastka Przepisy Zdrowe słodycze

Brownie z buraków i awokado z czerwoną porzeczką

Brownie z buraków i awokado to pyszne ciasto, w którym absolutnie nie można wyczuć smakowych konotacji warzywno-owocowych 😉 Przemycanie warzyw w diecie dzieci – level expert 😉

Od dawna param się poszukiwaniem nieszablonowych przepisów na zdrowe dania, w których można dzieciom proponować wartościowe produkty. Przepis na ciasto czekoladowe z buraków i awokado natrafiłam na blogu “bunny kitchen”, kiedy poszukiwałam ciekawych sposobów na botwinkę. Bo ileż można jeść barszczyki i chłodniki? Surowych liści botwinki moje dzieci nie zjedzą..same buraczki również nie nęcą.. Dlatego  buraczki umieszczone w cieście czekoladowym rozpaliły moją wyobraźnię do czerwoności. Natychmiast przystąpiłam do działania.

Przepis troszkę zmodyfikowałam i uprościłam. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto jest mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne, a buraki i awokado są kompletnie niewyczuwalne. Nadają mu za to ciekawą głębię smaku, zdecydowanie bogatszą niż w klasycznym brownie. Jeśli macie ochotę sprawdzić, o co mi chodzi – zmierzcie się z tym arcyprostym przepisem 🙂

 

Brownie z buraków z czerwoną porzeczką.
Brownie z buraków z czerwoną porzeczką.

BROWNIE Z BURAKÓW I AWOKADO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 szklanka buraczkowego puree (ok. 2 gotowane buraki)
  • 1 szklanka puree z awokado (2 duże awokado)
  • 1 szklanka syropu z agawy lub miodu
  • 1/3 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

na polewę:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 170 C stopni. Mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Rozpuszczamy 1 i 1/2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. W osobnej misce mieszamy składniki mokre: puree z buraków oraz z awokado, syrop z agawy lub miód, olej, rozpuszczoną czekoladę. Wlewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.

Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu studzimy. Rozpuszczamy pozostałe 1/2 tabliczki czekolady z dodatkiem masła w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta. W sezonie podajemy z czerwoną porzeczką.

Brownie z buraków i awokado z czerwoną porzeczką.

ciasto czekoladowe z buraków i awokado

Brownie z buraka i awokado

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]