Brownie z buraków i awokado to pyszne ciasto, w którym absolutnie nie można wyczuć smakowych konotacji warzywno-owocowych 😉 Przemycanie warzyw w diecie dzieci – level expert 😉
Od dawna param się poszukiwaniem nieszablonowych przepisów na zdrowe dania, w których można dzieciom proponować wartościowe produkty. Przepis na ciasto czekoladowe z buraków i awokado natrafiłam na blogu “bunny kitchen”, kiedy poszukiwałam ciekawych sposobów na botwinkę. Bo ileż można jeść barszczyki i chłodniki? Surowych liści botwinki moje dzieci nie zjedzą..same buraczki również nie nęcą.. Dlatego buraczki umieszczone w cieście czekoladowym rozpaliły moją wyobraźnię do czerwoności. Natychmiast przystąpiłam do działania.
Przepis troszkę zmodyfikowałam i uprościłam. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto jest mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne, a buraki i awokado są kompletnie niewyczuwalne. Nadają mu za to ciekawą głębię smaku, zdecydowanie bogatszą niż w klasycznym brownie. Jeśli macie ochotę sprawdzić, o co mi chodzi – zmierzcie się z tym arcyprostym przepisem 🙂
BROWNIE Z BURAKÓW I AWOKADO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 szklanka buraczkowego puree (ok. 2 gotowane buraki)
- 1 szklanka puree z awokado (2 duże awokado)
- 1 szklanka syropu z agawy lub miodu
- 1/3 szklanki oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- kilka gałązek czerwonej porzeczki
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 C stopni. Mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Rozpuszczamy 1 i 1/2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. W osobnej misce mieszamy składniki mokre: puree z buraków oraz z awokado, syrop z agawy lub miód, olej, rozpuszczoną czekoladę. Wlewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu studzimy. Rozpuszczamy pozostałe 1/2 tabliczki czekolady z dodatkiem masła w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta. W sezonie podajemy z czerwoną porzeczką.
[FM_form id=”3″]