Francuzi owszem, doceniają kuchnię włoską, ale najwyraźniej wolą ją w wersji: na bogato 😉
Znane w świecie wyczucie smaku Francuzów ujawniło swój geniusz również w ich rodzimej wersji makaronu Carbonara. O ile kuchnię włoską można określić jako prostą, niewyszukaną i niedrogą, o tyle francuską – dokładnie odrwotnie 🙂 Włoska Carbonara została “ubogacona” przez kuchnię francuską o kilka składników i w tej wersji jest bogatsza przede wszystkim w kalorie 😉 Nie można odmówić jej jednak również bogactwa smaku: dzięki francuskim modyfikacjom smak jest bardziej intensywny; wydobyto z tego dania i mocno podkreślono wszystko to, co najlepsze.
Jakie “magiczne” dodatkowe składniki znajdziemy w Pâtes à la Carbonara? Gęstą, kwaśną śmietanę crème fraiche oraz cebulę. Opcjonalnie do jej przyrządzania używa się też białego wina. Francuzi znani są ze swej miłości do serów i w Carbonarze również dają temu wyraz: oprócz Parmezanu dodają do tego dania Emmentalera, Gruyère i inne.
W poszukiwaniu nowych smaków zatrzymuję się dziś we Francji i proponuję Wam Carbonarę według przepisu, którego autorem jest Avec Eric.
(Wprowadziłam kilka niewielkich modyfikacji).
Pâtes à la Carbonara
(dla 4 osób)
Składniki:
250 gr makaronu linguini (ale może też być typ tagliatelle, spaghetti, bucatini itp.)
100 gr francuskiego boczku, pokrojonego w kostkę lub w paski
1 duży kubek (ok. 330 ml) gęstej, kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka świeżo mielonego, czarnego pieprzu
4 łyżeczki posiekanej zielonej cebulki
tarty Parmezan (ilość według upodobania)
sól do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Boczek podsmażamy na patelni na rumiano , zdejmujemy z palnika. Śmietanę mieszamy rózgą w misce z żółtkami, a następnie przelewamy na patelnię z boczkiem i delikatnie mieszamy. Dodajemy Parmezan. Patelnię kładziemy znów na palnik i na niewielkiej mocy podgrzewamy sos, ciągle mieszając, aż stanie się jednolity. Wsypujemy posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy od razu po przyrządzeniu, posypując zieloną cebulką.
Przepis został nagrodzony w konkursie “Makaron rządzi zdrowo”.