Dziś znowu zapraszam do mojej domowej piekarni na chleb z bobem i ryżem 🙂 Tym razem dodatki są raczej niestandardowe, ale moim zdaniem bardzo trafione. Ryż pełnoziarnisty jest może i nietypowym, ale za to idealnie komponującym się składnikiem ciasta na chleb. Dzięki niemu bowiem pieczywo jest wilgotne, mięsiste i pozostaje świeże przez długi czas.
Ten szybki w przygotowaniu chlebek powinien zadowolić wielbicieli bobu, do których ja też się zaliczam. W sezonie „bobowym” dodaję bób do różnych dań, testując kombinacje smakowe. W chlebie prezentuje się on naprawdę dobrze, więc polecam Waszej uwadze ten przepis.
Jeśli nie wiesz, jak przygotować zakwas na chleb, zajrzyj do tego wpisu.
CHLEB Z BOBEM I RYŻEM PEŁNOZIARNISTYM
Składniki:
500 g mąki pszennej
5 łyżek zakwasu żytniego
350 ml przegotowanej wody
100 g ryżu pełnoziarnistego, ugotowanego
100 g bobu, ugotowanego i obranego
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki płatków jęczmiennych
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wodę, zakwas, ryż i bób. Wyrabiamy ciasto ręką aż do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. Foremkę keksówkę smarujemy olejem i posypujemy płatkami jęczmiennymi. Przekładamy ciasto, posypujemy z wierzchu płatkami jęczmiennymi i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia przez około 5 godzin. Nagrzewamy piekarnik do 200 C stopni (bez termoobiegu) i pieczemy chleb przez godzinę. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Kroimy dopiero wtedy, kiedy chleb będzie zupełnie zimny.
Przydatny gadżet:
Bardzo ciekawa, wielofunkcyjna forma do pieczenia chleba. Jako miska może służyć do wyrabiania i wyrastania ciasta, a po zapięciu – do upieczenia chleba. Częściowe zamknięcie umożliwia lepszą cyrkulację powietrza.
Naczynie do pieczenia chleba Leuke Steam Roaster można kupić TUTAJ.