Zapraszam na przepis niezwykle prosty, ale za to gwarantujący wspaniałe doznania smakowe. Chlebek śródziemnomorski jest idealnym wypiekiem na letnie popołudnia spędzane na trawie, w blasku gasnących promieni słońca. W takich chwilach, kiedy późne, letnie popołudnia spędzam na zielonej trawie mój apetyt na życie znacząco wzrasta!
Chlebek ten nazwałam śródziemnomorskim, ponieważ nawiązuje do przepisu na klasyczną pizzę oraz zawiera dodatki pasujące idealnie do tego typu kuchni: suszone pomidory, oliwki oraz serek Apetina z dodatkiem bazylii i oregano. Jeśli cenicie prostotę i smak kuchni śródziemnomorskiej, to założę się, że ten chlebek wejdzie na stałe do Waszego menu 🙂
CHLEBEK ŚRÓDZIEMNOMORSKI
Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 szklanka (200 ml) ciepłej, przegotowanej wody
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
100 g serka typu feta
100 g zielonych oliwek
100 g suszonych pomidorów
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, następnie wlewamy je do mąki wymieszanej z solą. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając oliwę. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz serek i oliwki. Staramy się delikatnie wmieszać je w ciasto.
Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie pieczemy chlebek w temp. 200 C stopni przez około 20-25 minut, aż się zarumieni (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy środek jest upieczony). Podajemy po wystudzeniu.