Nie uważam wszelkiego rodzaju słodyczy za „samo zło”. Są słodycze dobre i gorsze. Najlepsze są takie, które sami przygotujemy w domu, bo wówczas dokładnie wiemy, jaki jest ich skład. Przykładem są ciasteczka grahamki.
Mam takie przekonanie, że wcale nie musimy dzieciom zabraniać całkowicie słodyczy. Wystarczy tylko skupić się na tym, by były dobrej jakości i nie zawierały ogromnych ilości białego cukru. Zadbajmy, by dzieci nie piły przesłodzonych soków i napojów gazowanych, wówczas będziemy mogli im zaserwować pyszne ciacho własnej roboty bez zbędnych wyrzutów sumienia. W końcu mówi się, że słodycze to część dzieciństwa. Niech więc dzieci uczą się od wczesnych lat, że słodkie też powinno być zdrowe, a domowe wyroby są o niebo lepsze od produktów paczkowanych, dostępnych w sklepach. Jak zaszczepiać dzieciom zdrowe nawyki? Jednym z prostszych sposobów jest wspólne pieczenie czy gotowanie. Maluchy poprzez dotyk, smak i węch poznają ten zagadkowy dla nich świat kulinariów, uczą się próbować (a nie od razu odmawiać posiłku na sam jego widok), poznają też zastosowanie akcesoriów i sprzętów kuchennych.
Wspólne gotowanie czy pieczenie można rozpocząć od skompletowania dziecku jego własnych przyborów kuchennych. Mój mały pomocnik dziś korzystał z akcesoriów dziecięcych do pieczenia ciastek ze Sklepu RadosnaKuchnia.pl.
Było śmiesznie i wesoło, mieliśmy dużo zabawy i bezkarnego objadania się po zakończonej pracy 😉 Zobaczcie sami, jakie to proste:
CIASTECZKA GRAHAMKI
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (pół kostki)
3-4 łyżki miodu
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami wsypujemy do miski. Masło kroimy na drobne kawałki. Dodajemy miód i aromat. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było za suche, można dolać odrobinę wody.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 C stopniach przez ok. 10 minut, aż lekko się zrumienią. Trzeba uważać, by nie piec ich za długo, ponieważ będą twarde. Po upieczeniu można ozdobić cukrem pudrem lub podać bez żadnej posypki.