To najprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi!
Do przygotowania biszkoptu z owocami można użyć różnych owoców, ale my najbardziej lubimy wersję z jabłkami. Pyszne jest również z dodatkiem truskawek, rabarbaru czy malin.
Ciasto biszkoptowe z owocami jest uwielbiane przez dzieci, a jeszcze bardziej przez mamusie – bo robi się je wyjątkowo szybko i prosto. Biszkopt z owocami zawsze się udaje, a do przygotowania można zaangażować dzieci, np. do wbijania jajek do miski – ponoć to niezła frajda! 😉 Przepis znalazłam kiedyś na stronie Mniammniam.pl i piekę to ciasto do dziś, bo uważam że ten biszkopt z owocami jest wart sławy! 🙂
NAJPROSTSZY BISZKOPT Z OWOCAMI
(przepis na tortowicę o średnicy 20 cm)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3-4 jabłka lub gruszki
- 2 garście migdałów, pociętych w słupki
- masło do wysmarowania tortownicy
Wykonanie:
Jajka wbijamy do misy miksera (bez oddzielania żółtek od białek) i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5-8 minut, aż będą puszyste i podwoją swoją objętość. Dodajemy aromat i wsypujemy powoli cukier, nadal ubijając. Na końcu dodajemy mąkę, stopniowo dosypując do ciasta w trakcie ubijania.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszką manną.
Jabłka/gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych.
Wlewamy ciasto do tortownicy, na wierzchu układamy owoce. Na końcu posypujemy z wierzchu migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
[FM_form id=”3″]