Szukasz przepisu na ciasto bezglutenowe, które w dodatku nie zawiera jajek oraz krowiego mleka? Oto najlepsze ciasto z owocami dla alergików!
Czy można przeżyć późną wiosnę i lato bez ciasta z truskawkami?! Nie wyobrażam sobie tego! Myślę, że i Wy macie podobnie. Jednak co zrobić, gdy dowiadujemy się, że my albo ktoś z rodziny musi przejść na dietę eliminacyjną? Gdy ulubione ciasto zawiera składniki, które nie są już dozwolone? Oto właśnie przepis, który pozwoli Wam cieszyć się pysznym smakiem lata, bez konieczności rezygnacji z ulubionego ciasta. Wystarczy tylko użyć kilku zamienników, by wyczarować naprawdę smaczne ciasto z owocami. Oto mój autorski przepis na letnie, bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem, w dodatku jest to ciasto bez jajek i krowiego mleka.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM, BEZ GLUTENU, LAKTOZY I JAJEK
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm
Składniki:
350 ml mleka roślinnego ( użyłam sojowego)
100 ml oleju
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki z ciecierzycy
100 g ksylitolu (lub cukru)
30 g mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel esencji waniliowej
dodatki:
ulubione owoce, np.
300 g truskawek
2 łodygi rabarbaru
Wykonanie:
W misce mieszamy składniki suche: wszystkie mąki, siemię, proszek do pieczenia, sodę oraz ksylitol.
W misie miksera mieszamy składniki mokre: mleko, olej, esencję, a następnie ubijamy. W trakcie ubijania dosypujemy mieszankę składników suchych. Po wsypaniu całej mieszanki jeszcze chwilkę ubijamy, by powstało gładkie ciasto.
Przygotowujemy owoce: truskawki myjemy i obieramy z szypułek, rabarbar kroimy w drobne kawałeczki.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez ok. godzinę.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
[FM_form id=”9″]