ciasto owsiane z wiśniami
Ciasta i Ciastka Przepisy

Ciasto owsiane z wiśniami

To jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu gdzieś na sieci, na którymś z forum (tak, to były dawne czasy), trochę zmodyfikowałam i od tamtej pory piekę regularnie i dzielę się z Wami naprawdę sprawdzonym przepisem na ciasto owsiane, do którego możecie użyć tak naprawdę dowolnych owoców. Ja użyłam wiśni. Ich kwaśna słodycz idealnie komponuje się z owsianym spodem.

To wyjątkowe, kruche ciasto owsiane jest idealne do chrupania. Można je zjeść nie tylko na deser, ale też na przykład na śniadanie, lub spakować dziecku kawałek do plecaka, na drugie śniadanie do szkoły. Jako, że jest to ciasto z płatków owsianych, jest bardzo sycące.

Przepis dedykuję szczególnie tym, którzy twierdzą, że nie umieją piec. Z tym przepisem na pewno Wam się uda! 🙂

PRZEPIS NA CIASTO OWSIANE Z WIŚNIAMI

(Przepis na tortownicę 23 cm)

 Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • 150 g płatków owsianych
  • 130 g brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 500 g wiśni (mogą być mrożone)

opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W rondelku roztapiamy masło z cukrem. Do miski wsypujemy: obie mąki, płatki, sól i cynamon. Wlewamy roztopione masło z cukrem, dodajemy ekstrakt wanilii oraz miód i całość mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy (bo jest sypkie!) nasze ciasto i formujemy, lekko dociskając do dna. Na wierzchu układamy wiśnie bez pestek (zamrożonych nie trzeba rozmrażać).

Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 C stopni przez 30 minut, do  zarumienienia. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

ciasto owsiane - składniki

ciasto owsiane w trakcie przygotowania

ciasto owsiane po upieczeniu

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]