Czy mieliście kiedykolwiek ochotę zamienić się w któregoś z bajkowych bohaterów? Mój dzisiejszy przepis da Wam okazję do tego, by zamienić się na parę chwil w słonika Dumbo: Podczas jedzenia tego ciasta uszy gwałtownie Wam urosną i będą trząść się, wachlując w górę i w dół, do ostatniego kęsa 😉 Przed Wami przepis na najpyszniejsze ciasto z truskawkami!

 

IMG_0668

 

Kto zatem ma ochotę potrząść swoimi ślicznymi uszkami??? 😉 Król Julian już rozkręca imprezę!
(Wiem, wiem, to nie ta bajka, ale ja specjalnie dla Was zamieniam się właśnie w niego i nadaję rytm do miskowania ;>)

 

CIASTO Z TRUSKAWKAMI
(przepis na tortownicę 23 cm)

Składniki:

100 gr masła
2/3 szkl. cukru
2/3 szkl. śmietanki kremówki
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej
1 duże opakowanie. budyniu waniliowego ( 64 gr)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu z wanilii
ok. 500 gr truskawek

do posypania:
garść uprażonych płatków migdałowych
cukier puder

Wykonanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na połówki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, ubijamy. Wsypujemy stopniowo proszek budyniowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

 

IMG_0637

 

IMG_0639

 

IMG_0676

 

IMG_0684

 

 

Moją inspiracją do stworzenia tego ciasta był ten przepis.