Cukinia faszerowana

Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywna czynność: nadzienie można bowiem skomponować z takich składników, jakie akurat zalegają nam w lodówce lub na jakie akurat mamy ochotę.  Dziś przedstawiam Wam mięsną kompozycję farszu, którą najczęściej nadziewam moje cukinie. Czy macie jakiś swój ulubiony farsz? Podzielcie się przepisem w komentarzu, chętnie poznam i wypróbuję 🙂

 

CUKINIE FASZEROWANE:

(przepis na 4 porcje)

Składniki:

2 cukinie

200 g mięsa mielonego, np. indyczego

1/2  małej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 łyżki kukurydzy z puszki

4 łyżki tartego sera Parmezan ub Pecorino Romano

Wykonanie:

Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek. Łódeczki z cukinii podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 c stopni, po czym wyjmujemy i przygotowujemy farsz:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mięso i smażymy na niewielkim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Następnie dodajemy pozostałe kawałki cukinii oraz kukurydzę. Wszystko podsmażamy kilka minut, na końcu doprawiając solą i pieprzem.

Gotowym farzem napełniamy łódeczki, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez ok. 20 minut.

cukinie1

facebook

 

One Reply to “Cukinia faszerowana”

  1. Fantastyczny pomysł. Wspaniała alternatywa dla zapiekanek.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.