Dziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂 Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy, z wyraźną nutą alkoholu. Jest przy tym mało słodki. Jego charakter podkreślają pistacje, którymi jest udekorowany. Całość tworzy wykwintny deser, który przypadnie do gustu w szczególności wielbicielom gorzkiej czekolady.
CZEKOLADOWY SERNIK TRUFLOWY Z KONIAKIEM I PISTACJAMI
Składniki:
spód:
200 g herbatników pełnoziarnistych
80 g miękkiego masła
masa:
500 g serka mascarpone
120 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
50 g masła
50 ml koniaku
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
wierzch:
200 g niesolonych pistacji (waga przed obraniem)
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy dokładnie, np. za pomocą malaksera (ja to robię przy pomocy zwykłego tłuczka ;>) i mieszamy z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową i dociskamy dłonią, wyrównując. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Można użyć do tego specjalnego garnka, np. takiego. Ja jednak najczęściej używam zwykłego rondelka, do którego wlewam niewielką ilość wody, a następnie wkładam do niego mniejszą miseczkę, do której wsypuję pokruszoną czekoladę oraz masło. Stawiam rondelek na niewielkim ogniu i mieszam zawartość miseczki, aż składniki rozpuszczą się całkowicie.
Rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmujemy z palnika. Dodajemy cukier oraz koniak i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera wkładamy serek i wlewamy kremówkę. Ubijamy do momentu, aż powstanie jednolita, kremowa masa. Cały czas ubijając dodajemy po łyżce masę czekoladową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Pod koniec ubijania wlewamy przestudzoną żelatynę do masy. Powstały krem czekoladowy wykładamy na schłodzony spód.
Pistacje obieramy z łupin, a następnie siekamy nożem na drobne kawałki. Posypujemy nimi wierzch sernika. Deser wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Praktyczny gadżet:
Przepiękna, czarna taca marki Alessi zachwyciła mnie swą formą. Można na niej zaserwować taki deser, jak mój sernik w trakcie wyjątkowych uroczystości. Podkreśli ona wyjątkowość sernika i stworzy mu ekskluzywną oprawę. Do kupienia TUTAJ.