Jakie są ulubione słodycze Waszych dzieci? Moje przepadają za żelkami. Postanowiłam zaprzestać kupowania dzieciom tego typu słodyczy, bogatych w składniki na literkę E i podjęłam się próby wykonania żelków w warunkach domowych. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył 🙂
Jak już pisałam ostatnio, powzięłam zdecydowane kroki, by uchronić moje dzieci przed zgubnymi skutkami cukru i konserwantów zawartych w sklepowych słodyczach. Jednak nie jestem też typem mamy, która pragnie wyeliminować dzieciom z diety słodycze. Dlatego testuję przepisy, wymyślam i kombinuję co tu zrobić, by stworzyć w domu smaczne przekąski dla dzieci, stanowiące zdrowszą alternatywę dla kupnych słodkości. Te sklepowe najczęściej nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych, a jedynie uzależniają dziecko od cukru.
Baza domowych żelków może być dowolna, w zależności od tego, co akurat macie pod ręką i jakie są Wasze preferencje smakowe. Można zrobić żelki na bazie soku, herbaty czy świeżych owoców. Istotnym elementem jest oczywiście substancja żelująca. Probóbowałam z wegetariańskim agar agar i niestety nie odpowiada nam posmak, który ta substancja zostawia. Użyłam więc klasycznej żelatyny. Po kilku próbach doszłam do przepisu idealnego: wykonałam żelki na bazie zielonej herbaty z dodatkiem mięty, słodzonej domowym sokiem z truskawek. Równie dobrze można jednak użyć do słodzenia miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub innego słodzika (najlepiej jednak unikać klasycznego, białego cukru).
Żelki są idealną przekąską na upały: to małe orzeźwienie prosto z lodówki przypadło moim maluchom do gustu do tego stopnia, że muszę teraz wytwarzać żelki codziennie 😉 Robię to chętnie, bo przynajmniej wiem, że po pierwsze: dzieci mają swoje słodycze, a po drugie wiem, że nie robię im krzywdy, podając nawet w dobrej wierze coś, co może zaszkodzić ich zdrowiu.
Na zdjęciach widać 3 rodzaje żelków: klasyczne, z samej zielonej herbary, z brzoskwini oraz z zielonej herbaty i soku owocowego. Poniżej podaję dwa przepisy, które mogą Wam być pomocne przy własnych eksperymentach z żelkami.
DOMOWE ŻELKI Z ZIELONEJ HERBATY
Składniki:
1 łyżka zielonej herbaty (liściastej)
1 łyżka domowego soku owocowego – u mnie z truskawek
3-4 liście świeżej mięty
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Robimy napar z herbaty: zalewamy liście wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans, by herbata się dobrze zaparzyła. Dodajemy sok oraz liście mięty. Do osobnego naczynia wsypujemy żelatynę i zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Odcedzamy herbatę od fusów i liści mięty. Płynną żelatynę wlewamy do naparu herbacianego, dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremek na żelki, chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.
DOMOWE ŻELKI BRZOSKWINIOWE
Składniki:
1 dojrzała brzoskwinia
1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Brzoskwinię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie rozdrabniamy blenderem. Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy ją do musu brzoskwiniowego, słodzimy syropem lub miodem (choć możemy pominąć dosładzanie) i dokładnie mieszamy. Gotowy mus przekladamy do foremek na żelki, chłodzimy minimum 3 godziny.