
Ostatnio dużo piekłam ciast i w ferworze odkrywania nowych cukierniczych kompozycji nie znalazłam czasu by podzielić się z Wami przepisem na pyszną rybkę. Niniejszym więc nadrabiam zaległości 🙂 Oto dorsz pieczony w pysznym sosie.
W moim przepisie bohaterem jest dorsz, ale równie dobrze będzie się zapiekał sandacz lub inna biała ryba. Polecam taką, z której łatwo wybrać ości.
DORSZ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I KOPERKIEM
(Przepis na około 4 porcje)
Składniki:
około 1 kg filetów z dorsza
sok z ½ cytryny
½ kg pieczarek
1 cebula
½ pęczka koperku
400 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie:
garść parmezanu
Wykonanie:
Filety dzielimy na mniejsze kawałki, wybieramy ości pęsetą (polecam skupić się chwilę nad tą czynnością i pozbyć się ości, komfort jedzenia jest nieporównywalny). Rybę solimy, pieprzymy i przekładamy do misy, polewając sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przyrządzamy warzywa: cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju około 5 minut i zdejmujemy z ognia. Odkładamy na bok. Pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki lub połówki, jeśli są niewielkie. Obsmażamy na patelni przez 5 minut i również odkładamy.
Po upływie godziny wyjmujemy rybę z lodówki. Na patelni mocno rozgrzewamy sporą porcję oleju i smażymy kawałki dorsza, każdy przez około 2-3 minuty z obu stron.
Usmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy też usmażoną cebulę i pieczarki. Całość polewamy śmietanką, posypujemy posiekanym koperkiem oraz tymiankiem, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 25-30 minut. Jeśli mamy ochotę, możemy zapiekankę posypać tartym parmezanem na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Tak przygotowana ryba będzie świetnie smakowała z kaszą jęczmienną, pęczak lub gryczaną.

