Dżem z borówek amerykańskich robię na dwa sposoby. W tym wpisie zdradzam, jak najcześciej przygotowuję słodkie przetwory z borówek do słoików.
Borówka amerykańska to niezwykle zdrowy owoc, który w tym sezonie dosłownie zalał mnie swoją obfitością! Naprawdę nie spodziewałam się tej ilości borówek, którą zebraliśmy z naszych krzaczków. Można je liczyć w dziesiątkach kilogramów! Coś czuję, że w kolejnych letnich sezonach będę tworzyć nowe przepisy na przetwory z borówką w roli głównej 😉
Przetwory z borówki amerykańskiej
W tym roku przygotowałam 3 rodzaje przetworów z borówek amerykańskich: dżem, konfiturę i sok. Konfitura i sok powstają za jednym zamachem. Dżem przygotowuję z dodatkiem tajemniczego, naturalnego zagęszczacza 🙂 Oto szczegóły:
Konfitura i sok z borówek amerykańskich
Do dużego garnka wrzucam umyte owoce. Dodaję niewielką ilość cukru (wg. proporcji z przepisu niżej) i nastawiam, by dżem delikatnie pyrkał. Po około pół godzinie w garnku pojawi się wodnisty roztwór owocowy 🙂 No i cóż ja z tym robię? Ano nic prostszego: odcedzam sok i zakręcam w słoiczkach, a z powstałej pulpy owocowej powstaje pyszna konfitura, która również ląduje w słoikach. Czyli piekę dwie pieczenie na jednym ogniu! 🙂
Dżem z borówek
Gdy chcę przygotować dżem, wówczas nic nie odcedzam. Gotuję wszystko razem, a następnie miksuję na gładko. Do gorącego dżemu dosypuję nasiona chia – to moja tajna broń przeciwko rozwodnionym przetworom! 🙂 Wystarczy naprawdę niewielka ilość nasion chia, by dżem z borówek zgęstniał i nabrał odpowiedniej konsystencji. Nie używam żadnych sztucznych zagęstników. Nasiona wystarczają w zupełności.
Podobnie robię dżem z truskawek i nasion chia – w tym wypadku również nasiona świetnie się sprawdzają.
Poniżej dokładny przepis na mój ulubiony dżem z dodatkiem nasion chia.
DŻEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH I NASION CHIA
Składniki:
- 4 kg borówek amerykańskich
- 700 g cukru (można oczywiście sobie dosłodzić, ja daję tyle i jest ok)
- 50 g nasion chia
Wykonanie:
Borówki dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Dosypujemy cukier. Stawiamy na niewielkiej mocy palnika i gotujemy przez ok. 30 minut, aż borówki puszczą sok. Po tym czasie miksujemy blenderem powstały dżem, a następnie dodajemy nasiona chia. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie można jeszcze raz zmiksować blenderem powstały dżem, a następnie podgrzać. Ciepły dżem nakładamy do słoików i zakręcamy, po czym pasteryzujemy.
[FM_form id=”3″]