Dzięki temu przepisowi polubił cukinię! Cukinia faszerowana pod beszamelem

Odkąd pamiętam zawsze twierdził, że nie lubi cukinii. Kiedy jednak spróbował tej z poniższego przepisu, w tym momencie zmienił zdanie. Jeśli chcesz odkryć cukinię w najlepszym wydaniu, wypróbuj i przekonaj się, jak może być smaczna.

– Nie cierpię cukinii! – krzyknął ostrzegawczo mój syn na widok zapiekanych warzyw, które właśnie stawiałam na stole. Uśmiechnęłam się tylko pod nosem i poprosiłam go, aby usiadł przy stole.
– Po co mam siadać przy tym fuj jedzeniu?! – szedł w zaparte mój mały buntownik.
– Ja wcale nie każę ci tego jeść, kochanie. Po prostu usiądź przy stole i posłuchaj, co mam ci do powiedzenia.
W końcu dał się przekonać i usiadł z naburmuszoną miną.
– Kiedyś, gdy miałeś niecałe dwa latka, odwiedziła nas jedna ciocia. Jadłeś wówczas zupę, w której były kawałki cukinii. Ciocia nie mogła wyjść z zachwytu i wpatrywała się w ciebie jak zahipnotyzowana. Ty, siedząc samodzielnie, wyławiałeś łyżeczką z zupy kawałeczki cukinii i zjadałeś je z ogromnym smakiem.
Z małej twarzy zeszło zachmurzenie i zaczęły pojawiać się miejscowe przejaśnienia.
– Serio ja lubiłem cukinię?
– No tak, uwielbiałeś! Często Ci ją wtedy przygotowywałam.
– Hmm no dobrze, to daj mi kawałeczek tej, spróbuję.

Ye, yes, yess! Pogratulowałam sobie w duchu, po czym odkroiłam dziecku mały plasterek upieczonej, faszerowanej cukinii. Smakosz- degustator najpierw wyjadł farsz. Posmakował mu. Na koniec zostawił kawałek czystej cukinii. Chwilę się zastanawiał, po czym szybko zjadł. Na twarzy pojawił się uśmiech:
– Mamo, ja uwielbiam cukinię!

Kurtyna 🙂

CUKINIA FASZEROWANA POD BEZGLUTENOWYM BESZAMELEM

(przepis na 4 porcje)

Składniki:
2 duże cukinie
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
200 g (ok. 4 sztuki) pieczarek
30 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa

na bezglutenowy sos beszamelowy:
2
łyżki masła
2 łyżki mąki kukurydzianej
500 ml mleka (dowolnego)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie z każdej połówki wydrążamy miąższ, przy pomocy noża lub łyżeczki. Wydrążone łódeczki z cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu i smarujemy delikatnie oliwą. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 C stopni przez kwadrans.

Pieczarki orz wydrążony miąższ z cukinii drobno siekamy i podsmażamy kilka minut na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażymy, po czym przekładamy do miski i dodajemy kaszę gryczaną oraz parmezan. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy podpieczone łódeczki z cukinii.

Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilkę podsmażamy, ciągle mieszając. Wlewamy mleko, nieustannie mieszając rózgą/trzepaczką, tak by nie pojawiły się grudki. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową, mieszamy. Gotowym sosem polewamy wierzch wypełnionych farszem cukinii.

Tak przygotowane cukinie zapiekamy w temp. 190 C stopni przez pół godziny. Podajemy na ciepło. Smacznego 🙂

Przygotowanie cukinii faszerowanych.
Cukinia faszerowana pod beszamelową kołderką.

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

[instagram-feed]

Dodaj komentarz