Placki Przepisy

Gofroplacki czyli wytrawne gofry ziemniaczane

Wytrawne gofry ziemniaczane to jeden z pomysłów na danie campingowe – wystarczy, że weźmiesz ze sobą na wakacje gofrownicę, a wyczarujesz z niej zarówno gofry deserowe, jak i pyszne wytrawne placki. Dla każdego coś miłego 🙂

Odkąd kupiłam gofrownicę dobrej jakości, gofry są u nas niemal codziennie. Dobra gofrownica nie oznacza wcale wypasionego sprzętu za kilka stów – co to, to nie. Kupiłam po prostu wersję o większej mocy – 1400 W, która wypieka 4 gofry jednocześnie. Trafiłam na taką w Biedronce i nie zawiodłam się, a kosztowała około 80 zł. To właśnie w odpowiedniej mocy sprzętu tkwi sekret chrupiących gofrów. Zatem ostatnio kombinuję z przepisami na gofry w różnych konfiguracjach: słodkie i słone, bez jajek, bez laktozy, bez glutenu.. Z owocami albo z warzywami. Włączanie gofrownicy ostatnio stało się moją pasją 😉

Gofry wytrawne

Przybywam do Was z kolejnym gofrowym przepisem, tym razem na niesamowicie smaczne gofry wytrawne z ziemniaków. Chrupiące gofroplacki to oferta dla osób, które uwielbiają klasyczne placki ziemniaczane, ale ich nie jedzą ze względu na fakt smażenia ich na patelni. Wersja z gofrownicy jest bardziej chrupiąca i nie aż tak tłusta. Oczywiście dodatek oleju jest niezbędny, ale nie jest to duża ilość.

Jeśli lubisz klasyczne placki ziemniaczane, polecam Ci również mój przepis na placki ziemniaczane w nieco innej odsłonie, niż te klasyczne. Warto spróbować, są tego warte 🙂

Zapraszam zatem na pyszne gofroplacki ziemniaczane!

gofry wytrawne z ziemniaków
Gofroplacki, czyli placki ziemniaczane z gofrownicy

GOFROPLACKI, CZYLI WYTRAWNE GOFRY ZIEMNIACZANE

Składniki:
500 g obranych, surowych ziemniaków
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g sera Grana Padano lub Parmezan
50 ml oleju
2 jajka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich obie mąki, wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy sól i pieprz.
Czosnek oraz ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i również dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy.
Gofrownicę nagrzewamy, płytki delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Nakładamy po łyżce-dwie masy, rozsmarowujemy i przykrywamy pokrywą. Pieczemy przez minimum 10 minut, a najlepiej przez kwadrans. Po upieczeniu podajemy solo lub z ulubionymi dodatkami.

ziemniaczane gofry
Gofroplacki

[FM_form id=”9″]