Gofroplacki to jeden z pomysłów na danie campingowe – wystarczy, że weźmiesz ze sobą na wakacje gofrownicę, a wyczarujesz z niej zarówno gofry deserowe, jak i pyszne wytrawne placki. Dla każdego coś miłego 🙂

Odkąd kupiłam gofrownicę dobrej jakości, gofry są u nas niemal codziennie. Dobra gofrownica nie oznacza wcale wypasionego sprzętu za kilka stów – co to, to nie. Kupiłam po prostu wersję o większej mocy – 1400 W, która wypieka 4 gofry jednocześnie. Trafiłam na taką w Biedronce i nie zawiodłam się, a kosztowała około 80 zł. To właśnie w odpowiedniej mocy sprzętu tkwi sekret chrupiących gofrów. Zatem ostatnio kombinuję z przepisami na gofry w różnych konfiguracjach: słodkie i słone, bez jajek, bez laktozy, bez glutenu.. Z owocami albo z warzywami. Włączanie gofrownicy ostatnio stało się moją pasją 😉

W związku z tym przybywam do Was z kolejnym gofrowym przepisem, tym razem na niesamowicie smaczne gofroplacki ziemniaczane. Chrupiące gofroplacki to oferta dla osób, które uwielbiają klasyczne placki ziemniaczane, ale ich nie jedzą ze względu na fakt smażenia ich na patelni. Wersja z gofrownicy jest bardziej chrupiąca i nie aż tak tłusta. Oczywiście dodatek oleju jest niezbędny, ale nie jest to duża ilość.

Zapraszam zatem na pachnące wakacjami gofroplacki ziemniaczane!

Gofroplacki, czyli placki ziemniaczane z gofrownicy

GOFROPLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki:
500 g obranych, surowych ziemniaków
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g sera Grana Padano lub Parmezan
50 ml oleju
2 jajka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich obie mąki, wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy sól i pieprz.
Czosnek oraz ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i również dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy.
Gofrownicę nagrzewamy, płytki delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Nakładamy po łyżce-dwie masy, rozsmarowujemy i przykrywamy pokrywą. Pieczemy przez minimum 10 minut, a najlepiej przez kwadrans. Po upieczeniu podajemy solo lub z ulubionymi dodatkami.

Gofroplacki

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.