Gulasz warzywny z mascarpone, czyli jak oszukać kubki smakowe

Lubisz mięso, ale szukasz pomysłu na to, jak jeść go mniej? Spróbuj sprytnie podejść się i oszukać własne kubki smakowe. Możesz sprawić, by te niezbyt lubiane przez Ciebie jarskie dania smakowały podobnie do tych, które jesz zawsze ze smakiem. Jak to zrobić? Mam dla Ciebie pewien sprawdzony sposób.

Nikt nie powiedział, że należy się zmuszać do jedzenia dań, których się nie lubi, tylko dlatego, że są zdrowe (a nawet jeśli ktoś tak powiedział, to go nie słuchaj). Zmuszanie siebie czy kogokolwiek innego do jedzenia nie służy niczemu dobremu. Faktem jest, że powinniśmy zmniejszać ilość mięsa w diecie, bo najnowsze badania naukowe są bezlitosne dla mięsożerców i ewidentnie wskazują, że mięso jedzone za często szkodzi zdrowiu. Najlepiej jeść dania mięsne dwa razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść gównie dania z warzyw.

Jednak nie trzeba wcale tych dań warzywnych jeść, trzymając się jedną ręką za nos. Można je przygotować tak, żeby nasze kubki smakowe uznały je za równie atrakcyjne, co potrawy mięsne.

Z czym Ci się kojarzy gulasz? Zapewne z kawałkami soczystego mięsa w sosie. Z czym Ci się kojarzy sos warzywny? Niech zgadnę: z rozgotowaną nieco breją, niezbyt atrakcyjną z wyglądu, która już samą prezencją nie zachęca, a i smakuje dość mdło i raczej nie zachęcająco? To oznacza, że ten wpis jest dla Ciebie! 🙂

Jeśli lubisz mięso, to zapewne lubisz coś konkretnie pogryźć i taki warzywny sos nie pasuje Ci do tego scenariusza. Możesz więc poddać się i wybrać znowu mięso na obiad, a możesz wziąć się na sposób i nieco oszukać swoje kubki smakowe. Zrobisz to, gdy przygotujesz ten właśnie sos warzywny w taki sposób, by jedząc go czuć, że coś gryziesz, a smaki były odrębne i wyraźne.

Przyjmij wyzwanie i zrób ze mną gulasz warzywny! Bez mięsa, za to z chrupiącymi, soczystymi kawałkami warzyw, które będziesz rozgryzać z przyjemnością. Przygotuj danie tak, by można było rozpoznać każdy smak z osobna i poczuć, jak dobrze razem się komponują.

Gdy wrzucimy wszystkie warzywa razem na patelnię i podlejemy je wodą, by się dusiły lub wlejemy sos pomidorowy, to bardzo szybko warzywa mogą się rozgotować. Dlatego spróbuj oddzielić te z warzyw, które szybko się rozpadają w trakcie gotowania i podsmaż je osobno na patelni. Dodaj je na samym końcu do swojego sosu, a będziesz mieć na talerzu soczyste kawałki do przegryzienia – podobnie, jak w tradycyjnym gulaszu mięsnym.

Osobiście uważam, że do takiego gulaszu świetnie pasuje serek mascarpone. Zwykle do sosów dodajesz pewnie śmietanę, ale spróbuj wprowadzić raz taką zmianę a przekonasz się, jak pozytywnie wpłynie ona na smak potrawy.

Chodźmy więc razem do kuchni i zróbmy gulasz, jakiego świat nie widział! 😉 Będzie pysznie, obiecuję!

 

GULASZ WARZYWNY Z MASCARPONE

Składniki:

1 bakłażan

1 cukinia

1 papryka czerwona

1 cebula

2 pomidory

4 większe pieczarki

2 łyżki serka mascarpone

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz

Olej do smażenia

Dodatkowo:

1 kg ugotowanych ziemniaków (lub ryżu, kaszy)

Wykonanie:

Pomidory obieramy ze skórki: nacinamy na krzyż z góry i z dołu. Zanurzamy na kilka minut we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. Skórki powinny z łatwością się oddzielać. Zdejmujemy skórki, a pomidory kroimy na większe kawałki.

Cukinię i bakłażana kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, solimy. Odstawiamy na kwadrans, a następnie kawałki warzyw suszymy ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy cukinię i bakłażana. Na dużej mocy palnika podsmażamy je przez około 5-7 minut, intensywnie mieszając. Warzywa powinny się zrumienić, ale zachować chrupkość.  Usmażone kawałki warzyw odkładamy do miski.

Na patelnię wlewamy znowu 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Podsmażamy chwilę, mieszając. Na końcu dodajemy pomidory. Dolewamy około szklanki wody, dodajemy przyprawy i przykrywamy pokrywką patelnię, dusząc warzywa przez 5-7 minut, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajemy do sosu serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Podajemy gulasz warzywny w następujący sposób:

Do miseczek wkładamy kawałki ugotowanych wcześniej ziemniaków (lub porcję ryżu czy kaszy), na to wlewamy porcję gulaszu warzywnego, na wierzchu układając kawałki bakłażana i cukinii.

Życzę Wam smacznego i mocno chrupiącego! 🙂

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

Chcę zapisać się do newslettera, a co za tym idzie wyrażam zgodę na przesyłanie na mój adres e-mail informacji o najnowszych wpisach ze strony wiszniowka.pl

[su_spacer size=”20″ class=””]

2 Replies to “Gulasz warzywny z mascarpone, czyli jak oszukać kubki smakowe”

  1. Super pomysł.proszę o więcej 😎😎😎

    1. Dziękuję 🙂 Będzie więcej!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.