Od jakiegoś czasu szukam ciekawych przepisów na ryby dla dzieci. Nie jest to łatwe zadanie, jeśli dzieci nie przepadają za rybami. Nie mam ambicji wciskać im niczego, raczej zachęcać smakiem, zapachem i aromatem, a przede wszystkim – co u dzieci kluczowe – pięknym, kolorowym wyglądem potrawy.
Idąc tym tropem przygotowałam halibuta zapieczonego z warzywami. Halibut marynował się w lekko słodkiej marynacie z nutą mocno orientalną. Nie każdy lubi imbir, ale jeśli jego zapach Wam i Waszym dzieciom nie przeszkadza, to warto wypróbować ten przepis bo wyszło naprawdę smacznie!
Przygotowując rybę nie zapomnijcie o wyjęciu ości przy pomocy pęsety. Wybrałam halibuta, bo to ryba która ma tych ości naprawdę niewiele,a przy tym jej mięso jest bardzo dobre. Możecie jednak użyć też innego gatunku białej ryby, jeśli nie macie halibuta.
Danie to jest lekkie, polecam więc nie tylko dzieciom ale także osobom na diecie, które szukają ciekawego urozmaicenia swojego jadłospisu.
HALIBUT W IMBIROWO-MIODOWEJ MARYNACIE
Składniki:
2 filety z halibuta (ok. 350-400 g)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
1 łyżka miodu
1 centymetr świeżego imbiru
100 g płatków migdałowych
1 niewielka cukinia
10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Rybę czyścimy z ości i kroimy na kawałki ( u mnie kwadraty o boku ok. 3 cm).
Przygotowujemy marynatę: Do miski wlewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok wyciśnięty z cytryny, miód i imbir starty na tarce o bardzo drobnych oczkach. Całość mieszamy i wkładamy do marynaty kawałki ryby starając się, by każdy kawałek był w niej zamoczony. Odstawiamy rybę w marynacie na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię oraz połówki pomidorków koktajlowych. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Na końcu posypujemy całość majerankiem.
Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 C przez 20 minut, następnie odkrywamy i podpiekamy jeszcze kwadrans. Podajemy z ryżem lub kaszą.