Hej hej, witajcie w naszej polowej kuchni! Machamy do Was z zielonych ostępów i zapraszamy na pyszności wprost z naszej rozgrzanej do czerwoności gofrownicy! Jedyne, czego nam potrzeba to prądu i kilku prostych składników z pobliskiego sklepu, by wyczarować na kolację cuda -niewidy 🙂
Gofry to przekąska, którą uwielbiam nie tylko za smak: te niepozorne wafelki pozwalają na niemal nieograniczoną ilość sposobów podania i przyrządzania. Podaję gofry zarówno na słodko, ze śmietaną, dżemem czy owocami ale też i w wersji wytrawnej. Dziś poszłam o krok dalej i urozmaiciłam samo ciasto na gofry: stworzyłam wytrawne gofry w różnych kolorach. Zielony uzyskałam po dodaniu szpinaku i jarmużu, a kolor ceglasty powstał dzięki buraczkom. Do tego jeszcze klasyczne, żółte gofry uzupełniły nam barwną kolekcję na talerzu i już mamy kolację wywołującą kolorowy zawrót głowy!
Gofry wytrawne można jeść bez dodatków, bo smakują wyśmienicie właśnie w tej formie. Jednak dobrze komponują się również z serkiem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem czy innymi ziołami. W kuchni zawsze warto eksperymentować, by znaleźć swój smak idealny.
Jakie gofry Ty lubisz najbardziej? Z jakimi dodatkami? Napisz koniecznie w komentarzu 🙂 Tymczasem znikam, bo wspaniały aromat przypomina mi, że w gofrownicy skwierczą już gotowe do wyjęcia wafelki.
KOLOROWE GOFRY
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
4 jajka
2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju roślinnego
0,5 łyżeczki soli
dodatki:
garść liści szpinaku (ok. 30 g)
garść liści jarmużu (ok. 30 g)
1 niewielki, gotowany burak lub 2-3 łyżki tartych buraczków
Wykonanie:
Do misy miksera wsypujemy składniki na ciasto: obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz olej, jajka i mleko. Jeśli nie macie mąki razowej, możecie użyć tylko pszennej klasycznej, jednak polecam dodać odrobinę razowej, by gofry były bardziej pożywne. Składniki ubijamy mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej wsypujemy liście jarmużu i szpinaku, a następnie miksujemy blenderem do momentu, aż ciasto nabierze jednolitego, zielonego koloru. Wypiekamy z niego gofry zielone. Do drugiej dodajemy buraczki i również miksujemy, aż ciasto nabierze koloru różowego – z tego ciasta powstaną gofry w kolorze ceglastym. Do ostatniej części nie dodajemy nic i wypiekamy z niej klasyczne, żółte gofry.
Mimo faktu, że żółte gofry nie są słodkie, to z powodzeniem można je ozdobić słodkimi dodatkami, takimi jak bita śmietana i owoce. Smakują naprawdę dobrze!