kompot z gruszek
Napoje, koktajle Przepisy

Kompot z gruszek

Kompot z gruszek to nieco już zapomniany, ale pyszny napój o zdrowotnych właściwościach. Nie tylko gasi pragnienie, ale również działa wspomagająco przy przeziębieniach, których w sezonie między zimą a wiosną jest sporo.

Mam czasem wrażenie, że gruszki traktujemy troszkę jak “gorsze kuzynki” naszych owoców narodowych, czyli jabłek. Na szczęście jednak nie jest z nimi tak źle, bo nadal pozostają one w czołówce najpopularniejszych owoców w naszym kraju. W tym tygodniu, w ramach “Kalendarza Smaków” chcę docenić właśnie gruszki, bo to owoce, obok których nie można przejść obojętnie.

Gruszka w kompot!

Zimą oraz wiosną korzystamy z gruszek z przechowalni warzyw i owoców. Gruszki, podobnie jak jabłka, dobrze znoszą takie zimowanie i z tego powodu są dostępne w sklepach niemal przez cały rok. Leżą one jednak obok gruszek z importu, dlatego przed zakupem warto sprawdzić informację o kraju pochodzenia. Nie ma sensu kupować gruszek, które jechały do nas tyle kilometrów, skoro równie łatwo dostępne są te od pobliskiego sadownika.

Gruszki, które znajdziemy w sklepach w porze zimowo-wiosennej różnią się nieco od tych, które mamy dostępne latem i wczesną jesienią. Odmiany letnie są bardzo miękkie i aż kipią od soku. Gruszki z przechowalni natomiast mają twardszą skórkę i bardziej zwarty miąższ. Z takich właśnie gruszek bardzo lubię przyrządzać różności w kuchni. Jednym z najprostszych przepisów, po które sięgam na wiosnę jest przepis na kompot gruszkowy. Taki kompot można przyrządzić również z gruszek i jabłek, ja jednak wolę bardziej ten z samych gruszek.

[FM_form id=”9″]

Kompot z gruszek bez cukru

Mój kompot z gruszek nie zawiera cukru, bo nie jest on tu zupełnie potrzebny. Gotując kompot, dodaję do niego intensywne przyprawy, takie jak cynamon i goździki. Dzięki nim jego aromat jest intensywny i nie czujemy potrzeby dosładzania kompotu. W ten sposób kompot skutecznie ugasi pragnienie, nie wprowadzając do diety niepotrzebnych kalorii. Taki kompot to dobry trening do nauki picia niesłodkich rzeczy. Jeśli na co dzień lubisz słodkie napoje, to gotowanie domowych kompotów może być krokiem milowym do nauki zdrowego picia.

Kompot z gruszek dobry na kaszel

Ten niepozorny napój, prosto z babcinego przepiśnika, kryje w sobie wartości, o których na co dzień nie pamiętamy. Warto wiedzieć, że kompot gruszkowy to nie tylko smaczny napój, ale też naturalny lek wspomagający leczenie przeziębienia oraz suchego kaszlu. Jeśli chcemy skorzystać z całej palety jego dobroczynnych wartości, to gotujmy kompot z gruszek bez obierania (pod warunkiem, że mamy gruszki z pewnego, ekologicznego źródła).

kompot z gruszek

KOMPOT Z GRUSZEK – PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg gruszek ( u mnie odmiana konferencja)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • ok. 3 litry wody

Wykonanie:

Gruszki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez około 1,5 h godziny.

Kompot smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]