Próbowaliście zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej czymś zupełnie innym? Ja w domu często eksperymentuję z różnymi panierkami, ale numerem jeden według moich dzieci jest właśnie ta! Jaka jest Wasza ulubiona? Czekam na Wasze pomysły, piszcie w komentarzach 🙂
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Warto jednak stymulować kubki smakowe i wprowadzać zmiany, by te tradycyjne dania nabrały nowego, bardziej współczesnego i zarazem zdrowszego oblicza.
Mielone to również danie, które chętnie jedzą dzieci – nawet te, które uchodzą za niejadki. Dlaczego? W przeciwieństwie do tradycyjnego kotleta, w tym przypadku nie trzeba zbytnio się trudzić, by pogryźć. Jeśli więc mamy w domu małego niejadka, który jadłby tylko kilka potraw na okrągło, to spróbujmy zachęcać go do poznawania kolejnych smaków wykorzystując te dania, które zna i akceptuje. Jeśli więc jest fanem kotletów mielonych, to wyjdźmy od zmiany panierki. Moje dzieci najbardziej lubią właśnie panierkę z płatków owsianych, dlatego podsuwam Wam ten pomysł do przetestowania. Ta, zdawałoby się, niewielka modyfikacja jest już krokiem milowym do kolejnych zmian: jeśli dziecko zaakceptuje nową panierkę, możemy iść dalej i spróbować dodać do środka kotleta np. tartą marchewkę albo posiekaną pietruszkę. Poniższy przepis stanowi wyjściową bazę, którą można modyfikować i wzbogacać o kolejne produkty. Mimo nowych dodatków, to przecież nadal będzie ten dobrze znany i lubiany kotlet mielony 🙂
KOTLETY MIELONE W PANIERCE Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (z indyka, szynki wieprzowej – wg. uznania)
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonej papryki
1/3 łyżeczki majeranku
1 łyżka kaszy manny
1 szklanka płatków owsianych (górskich)
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jajko, przeciskamy czosnek przez praskę. Wsypujemy przyprawy oraz kaszę manną i wyrabiamy dokładnie ręką. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się rozłożyły.
Po godzinie wyjmujemy miskę. Rozgrzewamy olej na patelni. Nabieramy łyżkę mięsa, kładziemy na deseczkę. Formujemy płaskie, okrągłe kotlety. Panierujemy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron po ok. 5 minut, na złoty kolor. Trzeba uważać, by nie spalić płatków, dlatego warto zmniejszyć moc palnika podczas smażenia.
Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.
![Kotlety mielone bez bułki tartej, panierowane w płatkach owsianych.](https://wiszniowka.pl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_0249_n-707x1024.jpg)
Wykałaczki do przekąsek “Usta” pochodzą ze sklepu RadosnaKuchnia.pl.
![kotlety](https://wiszniowka.pl/wp-content/uploads/2016/06/kotlety-683x1024.jpg)