Desery Przepisy

Kremowy deser czekoladowy z masłem orzechowym i ciasteczkami

Jedwabisty, czekoladowy deser z masłem orzechowym i pokruszonymi ciasteczkami natychmiastowo podnosi poziom endorfin 🙂

 

IMG_2567

 

 

Trudno go nazwać ciastem, bo tu się nic nie piecze. Deser składa się z kombinacji musowych kremów, wylanych na ciasteczkowy spód. Autorka oryginalnego przepisu używa w nazwie słowa “sernik”, mnie jednak kompletnie ten sernik nie pasuje, bo po prostu serek nie jest mocno wyczuwalny w smaku. Deser nie należy do najlżejszych, jednak trudno przejść obok niego obojętnie 🙂 Idealny na poprawę nastroju w długie, chłodne, jesienne wieczory.

 
 
 

KREMOWY DESER CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I CIASTECZKAMI:

(przepis na tortownicę o średnicy 21 cm)

Składniki:

Spód:

150 gr ciasteczek typu digestive lub oreo

65 gr masła

 

Musy:

180 gr masła orzechowego

135 gr kremowego serka naturalnego typu Philadelphia (1 opakowanie)

¾ szklanki cukru pudru

300 ml śmietanki kremówki

1 op. usztywniacza-fixu do śmietany

1 tabliczka (100 gr) gorzkiej czekolady

1 tabliczka (100 gr) mlecznej czekolady

1/3 szklanki mleka

 

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy na piasek i mieszamy dokładnie z miękkim masłem. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki na kwadrans.

Do misy miksera wkładamy masło orzechowe i serek, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy cukier puder i ubijamy jeszcze kilka minut.

Kremówkę ubijamy z usztywniaczem do śmietany. Dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę przekładamy do misy z przygotowaną masą i ubijamy przez chwilę na najniższych obrotach, by powstał jednolity krem. Gotowy krem przelewamy na ciasteczkowy spód, wstawiamy do lodówki.

Obie czekolady łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w jednej misce. Mleko zagotowujemy i gorącym mlekiem polewamy czekolady i mieszamy rózgą, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Mieszankę studzimy, a następnie łączymy z pozostałą śmietaną kremówką. Masę czekoladową wlewamy do tortownicy i całość wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i można podawać. Przechowujemy w lodówce.

IMG_2562

IMG_2568

 

Moje inspiracje:

Na podstawie przepisu z bloga  The Unsophisticated Kitchen.