W tym roku postawiłam sobie za cel znacznie ograniczyć mięso w naszej rodzinnej diecie. Ja od początku roku nie jadłam go wcale, ale też nie planuję aż tak diametralnie zmieniać diety na stałe, nie taki jest cel. Generalnie jednak wskutek tych postanowień zmuszona jestem więcej eksperymentować z warzywami i szukać inspiracji na nowe dania. Oczywiście wszystkie potrawy, które uzyskają aprobatę moich degustatorów, pojawią się tutaj 😉
Jak pisałam wcześniej, staram się gotować teraz więcej z tzw. niedoskonałych warzyw. W tym przepisie wykorzystałam cukinię, którą “uratowałam” ze sklepu, gdzie nie cieszyła się powodzeniem ze względu na uszkodzoną w kilku miejscach skórkę. W tym daniu jednak nie robi to żadnej różnicy, bo skórki cukinii tutaj nie widać 😉 Do lazanii z cukinii idealnie nada się również zalegający w lodówce szpinak czy samotny por o urodzie.. nie narzucającej się (jak mawiał klasyk ) 😉
LAZANIA Z CUKINII I SZPINAKU
Składniki:
2 cukinie
250 g świeżych liści szpinaku (może być też szpinak mrożony)
1 por
2 ząbki czosnku
250 g sera Ricotta
około 100 g tartego Parmezanu/ Pecorino Romano
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy/ oleju
na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż, na plastry. Liście szpinaku płuczemy.
Część białą pora drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie, dodając posiekany drobno czosnek. Smażymy mniej więcej minutę, po czym dodajemy liście szpinaku, mieszając. Liście po chwili zaczną zmniejszać swoją objętość. Podsmażamy całość około 5 minut, następnie dodajemy Ricottę i doprawiamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, do zrumienienia. Wlewamy zimne mleko, ciągle mieszając jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Układamy warstwę z plastrów cukinii, jeden przy drugim. Następnie wykładamy łyżkę-dwie sosu beszamelowego, a na to porcję szpinaku z Ricottą. Kolejno układamy znów: cukinię, sos beszamelowy, szpinak z ricottą. Ostatnią warstwą jest sama cukinia, polana sosem i posypana tartym Parmezanem.
Tak przygotowaną lazanię zapiekamy w 190 C stopniach przez około 25 minut. Cukinia w środku powinna być chrupka.