To danie powinno przykuć uwagę szczególnie tych, którzy nie lubią brukselki w tradycyjnym wydaniu. Podana w sposób, jaki prezentuję w przepisie brukselka nabiera zupełnie innego smaku. Jest dość chrupka i charakterna, nabiera intensywnej, jasnozielonej barwy i tym samym jest mocno energetyzująca 🙂 Koloru zielonego wypatrywaliśmy przecież za oknem już od dłuższego czasu.
Łazanki z brukselką powinny bez problemu posmakować najmłodszym domownikom, dlatego warto choć raz spróbować je zrobić. Takie danie sprawdzi się jako obiad na wynos. Do spakowania potrawy z makaronem w roli głównej lepiej od zwykłej śniadaniówki sprawdzi się niewielki termos do posiłków stałych. Dzięki temu potrawa zachowa świeżość i smak na dłużej.
ŁAZANKI Z BRUKSELKĄ
Składniki:
1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g)
10 brukselek
100 g (plaster) pieczonego schabu
100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Brukselki myjemy pod bieżącą wodą. Pozbywamy się wierzchnich listków i oczyszczamy, by pozostały same zdrowe liście. Każdą główkę przekrawamy na pół, a następnie drobno kroimy w piórka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec dodając pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy boczek pokrojony w kostkę oraz schab. Smażymy około 5 minut, a następnie wsypujemy pokrojoną brukselkę. Całość podsmażamy kolejne 5 minut. Na końcu przekładamy do garnka z ugotowanym makaronem i dokładnie mieszamy.